Publicerad: 2012-05-01 17:23, senaste uppdaterad: 2012-05-01 18:05
Läs upp
Vänsterpartietsförsta maj demonstration med Lars Ohly som huvudtalare
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Laddar...

V hade längsta tåget

Vänsterpartiets demonstration var det förstamajtåg som lockade flest deltagare. 845 personer tågade genom staden med röda fanor. Tåget hade välfärden och jobben som högsta prioritet.

Antal i tåget: 845 personer

På plakaten: ”Skattepengar till vård inte till skatteparadis” ”Rätt till jobb på rättvisa villkor” Ta från de rika och ge till oss unga” ”6 timmars arbetsdag bättre än vårdnadsbidrag”
Talare: Lars Ohly, riksdagsledamot (V), Johan Söderqvist, VSF, Miranda Cox, Ung Vänster
Budskap: Bekämpa arbetslösheten, bevara välfärdssamhället, minska samhällsklyftorna En av dem som gick i spetsen för Vänsterpartiets tåg var Lars Ohly, partiets före detta partiledare som lämnade posten tidigare i år.
– Det känns suveränt! Vi har ett underbart första maj-väder och det finns en stor kämparglöd, sa han till UNT.
Vänsterpartiets tåg gick under temat ”Fler jobb – bättre välfärd”. Just välfärden var något som Lars Ohly valde att lyfta fram i sitt tal.
– Det som ligger bakom ordet välfärd är just ”fara väl”. Det handlar om att det ska finnas en trygghet om man råkar ut för någonting, såsom sjukdom eller arbetslöshet, sa han.

Tåget gick från Vaksala torg till Slottsbacken. Slagorden, de röda banderollerna och skyltarna handlade om alltifrån sex-timmarsarbetsdag, solidaritet och välfärd åt alla till Palestinakonfliken och ”Lika lön oavsett kön”.  
– Det är många som är arga och oroliga för den utvecklingen som har varit. Det känns också viktigt att ta upp ett internationellt perspektiv en dag som denna och att prata om antirasism, sa Lars Ohly.
På plats vid Slottsbacken hölls ett torgmöte med fika, tal och musik. Även Johan Söderqvist från VSF och Miranda Cox från Ung Vänster talade. Nima Chehrazi och kören Röda lågan stod för musiken. 

Av: Linnea Johansson linnea.johansson@unt.se

Carl Karpmyr, 7 år från Ärentuna, har hittat en kontroll och stämplar ordentligt. Bild: Pär Fredin
Foto: Pär FredinCarl Karpmyr, 7 år från Ärentuna, har hittat en kontroll och stämplar ordentligt.

Rekordmånga på påskäggsjakt

mordförsök tierp

Änderna blockerade trafiken på Västra Ågatan. Bild: Börje Samuelsson
Foto: Börje Samuelsson/LäsarbildÄnderna blockerade trafiken på Västra Ågatan.

Änder skapade mindre trafikkaos

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »