Publicerad: 2010-04-04 17:26, senaste uppdaterad: 2010-04-06 13:04
Läs upp
Laddar...

Vårblot vid Kungshögarna

Med offergåvor och allsång välkomnades våren tillbaka efter den utdragna vintern. På Kungshögarna i Gamla Uppsala samlades nära hundra personer under påskdagen för att delta i vårblotet från den tusenåriga asatron.

Ordet "blot" tros komma från ett gammalt ord som betyder "öka" eller "stärka". Utövarna tolkar det som att blotet stärker relationen till gudarna.
Sveriges Asatrosamfund har funnits sedan 1994 och finansieras genom de drygt 300 medlemmarna.


Med horn och trummor öppnades andakten och rådsgode Martin Domeij bad asagudarna att närvara vid ceremonin.
- Jag ber alla närvarande att hjälpa till när jag tillber gudarna. Låt vägen mellan oss och gudarna ligga öppen. Uppfyll denna plats, utropade rådsgoden.
Marken på Kungshögarna välsignades och skådespel och sång varvades med offerritual och skålanden.
- Platsen här är speciell med gravhögarna och teorin om att det funnits ett hedniskt tempel, säger Martin Domeij.

Den ansamlade skaran formades till en ring på den grästäckta kullen. I mitten stod altaret med offergåvor i form av apelsiner, bröd, korn, lök och ett stort påskägg fyllt med godis.
- I vår ritual offrar vi mat och dryck till gudarna, efteråt blir maten helig och ännu bättre att äta, säger Markus Skogsberg, kommunikatör för Sveriges asasamfund.
Sarah Näslund och Johan Pettersson var på plats för att bevittna ritualen tillsammans med sina barn med de passande namnen Tor, 1,5 år och Embla, två månader.
- Jag tycker det är intressant med den fornnordiska historien. Hela mytologin fascinerar mig. Vi har aldrig varit här förut så det ska bli intressant att se vad det är. Antar att det är mer som ett skådespel, jag kan inte tänka mig att de verkligen tror att det finns en Frej där uppe bland molnen som gör att det växer bra, säger Sarah Näslund.

Av: Anna Möller anna.moller@unt.se

Änderna blockerade trafiken på Västra Ågatan. Bild: Börje Samuelsson
Foto: Börje Samuelsson/LäsarbildÄnderna blockerade trafiken på Västra Ågatan.

Änder skapade mindre trafikkaos

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »