Det går inte att spara mer, menar nu ledningen. Samtidigt sätts frågetecken för vad Nationalnyckeln på nätet egentligen innebär.
Åtta tjänster har i år försvunnit från utgivningen av praktverket Nationalnyckeln, på grund av de besparingar som regeringen beslutat om. Bland annat finns chefstjänsten inte kvar, men framför allt är det illustratörer som försvunnit. I stället ställs nu verksamheten om för digital publicering. Men även om namnet ska finnas kvar blir det här något helt annat än det ambitiösa målen för bokverket Nationalnyckeln, med illustrationer över Sveriges samtliga djur och växtarter. Många intresserade kommer att bli snopna över Nationalnyckelns nya digital form. Det säger personer med insyn.
Enligt Ulf Gärdenfors, tillförordnad chef på Artdatabanken på SLU, där Svenska artprojektet med Nationalnyckelredaktionen finns, pågår nu utredningar om hur den digitala publiceringen ska göras.
– Man ska som användare kunna fortsätta att identifiera arter som man har hittat. Men det kommer inte att kunna bli samma ambitionsnivå som med bokverket. Neddragningarna på illustratörer kommer att få avsevärda effekter på presentationen.
De senaste åren har varit mycket turbulenta på Artdatabanken och inom artprojektet, med svidande kritik i en regeringsutredning, neddragningsbeslut och starka protester mot nedskärningarna från dem som köpt Nationalnyckelbanden. I veckan skulle ledningen föreslå ytterligare besparingar till regeringen. Men i det material man nu lämnat till minister Eskil Erlandsson föreslås inga nedskärningar alls.
– Ska vi uppfylla målen som regeringen satt upp går det inte att skära mer. Vill regeringen att vi drar ned ytterligare måste de sätta upp nya mål för oss, säger Ulf Gärdenfors.
Till regeringen beskriver han en utbredd oro inom verksamheten och ett betydande ”energiläckage” som det leder till. Den bästa effektiviseringen vore att personalen fick arbetsro med ett besked om att det inte blir fler neddragningar, skriver Ulf Gärdenfors till regeringen.
Enligt uppgifter till UNT har ledningen för Artdatabanken själva velat ställa om till digital publicering och frysa bokutgivningen redan innan regeringen pekade ut den vägen. Men det stämmer inte, menar Ulf Gärdenfors.
– Vi vill ha parallell utgivning, i bokform och digitalt. Men det finns så mycket rykten och spekulationer. Engagemanget är mycket stort, kan man säga.