Publicerad: 2013-01-30 14:01, senaste uppdaterad: 2013-01-31 14:01
Läs upp
Laddar...

"Vi sandar just nu"

Plusgrader, regn och hård packad snö. Många av Uppsalas smågator är just nu rena isbanor och halkan gör det svårt att ta sig fram till fots.

Det ser inte så halt ut vid första anblick, de stora bilvägarna är fria från snö och is. Men på de mindre gatorna, på gångvägarna och trottoarerna, där ligger isklumparna tätt och försvårar framkomligheten för många fotgängare.
– Vi är ute och sandar just nu på bostads- och industrigator, och alla gång- och cykelvägar, säger Jan-Olof Hasselborn, ansvarig för vinterväghållningen i Uppsala kommun.

Det är regnet som lägger sig på den redan hårt packade snön som gör det halt. Kommunen var ute och sandade redan natten mot måndagen, problemet är att när plusgraderna får snön att smälta sjunker gruset ner i snön och en ny isbana.
– Jag tycker att vi räcker till väldigt bra. Vi följer upp och funderar nu på om vi också ska ploga av gång- och cykelvägar, det börjar bli moddigt, säger Jan-Olof Hasselborn.

Gångvägar och gårdar intill bostadshus, samt stora parkeringar tillhörande diverse köpcentrum ansvarar fastighetsägare för. På Gottsunda centrums stora parkeringsplats var det på onsdagsförmiddagen bitvis glashalt.
– Vi är ute och sandar just nu. Fastighetsägarna har ett jättestort ansvar. Om man halkar och kan påvisa att vi inte har sandat då kan vi få betala skadestånd. Det brukar jag tala om för dem som åker ut och sandar, att vi har ett långtgående ansvar, säger Ove Jansson, vd för Uppsala kommun fastighets AB som äger Gottsunda centrum.


 

Av: Johanna Engman johanna.engman@unt.se

Carl Karpmyr, 7 år från Ärentuna, har hittat en kontroll och stämplar ordentligt. Bild: Pär Fredin
Foto: Pär FredinCarl Karpmyr, 7 år från Ärentuna, har hittat en kontroll och stämplar ordentligt.

Rekordmånga på påskäggsjakt

mordförsök tierp

Änderna blockerade trafiken på Västra Ågatan. Bild: Börje Samuelsson
Foto: Börje Samuelsson/LäsarbildÄnderna blockerade trafiken på Västra Ågatan.

Änder skapade mindre trafikkaos

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »