Obetalda studieskulder, tv-avgifter och skatteskulder är några av de vanligaste orsakerna till att de uppländska politikerna hamnar hos Kronofogden.
UNT har granskat alla som kandiderar till kommunfullmäktige i Uppsala, Knivsta, Östhammar, Tierp och Heby kommuner. Samt till landstingsfullmäktige i Uppsala län. Det rör sig om ett tusental personer.
Det visar sig att alla partier, utom Miljöpartiet, har kandidater med skulder hos Kronofogden. Flest skuldsatta i länet, nio personer, har Vänsterpartiet, tätt följt av Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet.
Tre av länets lokalpolitiker har miljonskulder. Den största obetalda skulden har centerpartisten Michael Wölger i Heby kommun som är skyldig 4,5 miljoner kronor till följd av en konkurs hans företag gjorde i början av 90-talet.
– Jag hade ett leasingbolag som gick ganska bra men banken bestämde sig för att säga upp våra lån eftersom vi ansågs vara ett riskföretag, säger han.
Michael Wölger kunde inte betala de två miljoner som banken ville ha. I dag är skulden mer än dubbelt så stor och Michael Wölger tänker ansöka om skuldsanering. I höstens val kandiderar han till kommunfullmäktige i Heby och han kan förstå om väljare som inte känner honom tvekar inför att ge honom förtroendet.
– Men de som känner mig vet att jag är en duktig ekonom, jag är utbildad revisor. Och jag vet själv att jag är lämplig för det politiska uppdraget, säger han.
Även ett antal politiker som finns högt upp på partiernas listor har obetalda skulder hos Kronofogden. En av dem är moderaten Ali Moulavi. Han har redan i dag en tung politisk post och inflytande över Uppsalabornas skattemedel som ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden i Uppsala kommun.
Ali Moulavi har sex olika skatteskulder på sammanlagt cirka 100 000 kronor eftersom han inte betalat in skatt för sitt konsultföretag. Skulderna är från år 2009 till maj 2010, men när UNT ringer upp honom säger han att han precis har betalat.
– Det är naturligtvis inte bra att jag finns hos Kronofogden. Men det beror på att jag blev arbetslös och startade ett konsultföretag. Jag trodde det skulle vara lätt att få kunder, men så var det inte. Eftersom jag inte fick tillräckligt med inkomster kunde jag inte betala skatten.
Ali Moulavi säger att han vill ställa upp i valet, men att partiet nu får avgöra om han måste ta en så kallad time out från politiken. Han tycker inte att hans privatekonomiska bekymmer påverkar hur han hanterar ekonomin i fritids- och naturvårdsnämnden.
– Jag har skött mitt uppdrag ansvarsfullt. Det som har hänt mig kan hända vem som helst i de kristider vi haft. Jag hoppas att folk har förståelse, säger han.
En annan politiker som kan få inflytande om de rödgröna vinner höstens val är vänsterpartisten Jeanette Escanilla. Hon står på fjärde plats på Vänsterpartiets lista och sitter redan i kommunfullmäktige och i barn- ungdomsnämnden i Uppsala kommun.
Jeanette Escanilla har obetalda skulder på drygt 100 000 kronor. Sammanlagt rör det sig om 29 olika ärenden från år 2005 fram till i dag i form av skatteskulder, tv-avgifter och studiemedelsavgifter.
Att skulderna gått till Kronofogden säger Jeanette Escanilla beror på hennes svåra privata situation.
– Det här handlar om att jag aldrig har haft ett fast jobb. Jag har varit arbetslös hur länge som helst, separerade och blev ensamstående mamma till fem barn. Det har inte varit så lätt. Jeanette Escanilla tycker inte att hennes privata ekonomiska problem påverkar hennes förmåga att ta kloka beslut om skattebetalarnas pengar.
– Det handlar inte om att jag har varit oförsiktig, utan jag hamnade i en svår situation. När det gäller mina uppdrag tar jag ansvar, det gör jag. Och som politiker vill jag jobba för att inga andra ska hamna i en sån här situation, säger hon.