Publicerad: 2013-02-02 19:37, senaste uppdaterad: 2013-02-02 19:02
Läs upp

Språktvist kring gatuskyltar

20 000 kroater protesterade i dag i Vukovar mot att regeringen planerar att införa skyltar på kyrilliska, använts av serberna. Under 1990-talets krig fördrevs kroaterna i staden av den serbdominerade jugoslaviska armén.(TT)

Över 20 000 kroater protesterade på lördagen i Vukovar mot att regeringen planerar att införa gatuskyltar på kyrilliska. I områden där serber utgör mer än en tredjedel av befolkningen vill regeringen ha skyltar med både det latinska alfabetet, som används av kroaterna, och det kyrilliska, som används av serberna.

Staden jämnades med marken under den serbdominerade jugoslaviska arméns tre månader långa belägring 1991. Alla icke-serber fördrevs eller dödades och för många är språkfrågan fortfarande känslig.

-För oss som led i Vukovar är det (kyrilliska alfabetet) svårt att acceptera. Det är för tidigt för det efter alla offer och allt lidande vi har gått igenom, sade Nada Soldi, en pensionär som deltog i demonstrationen.
Av: TT-Reuters

KRISEN I UKRAINA
KRISEN I UKRAINA

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »