Granbarkborren ställer till problem i Heby

Efter fjolårets torka har stora delar skog i Sverige angripits av granbarkborrar. När friska träd nu dör i rask takt i Heby tvingas kommunen avverka gran.

De här granarna var i våras fullt friska, enligt Heby kommuns miljöstrateg Camilla Winqvist. Nu är de döda och måste huggas ner.

De här granarna var i våras fullt friska, enligt Heby kommuns miljöstrateg Camilla Winqvist. Nu är de döda och måste huggas ner.

Foto: Ebba Örn

Uppsala kommun2019-09-19 18:02

I en liten skogsdunge vid Lievägen i Heby står ett fyrtiotal döda granar. Små, små runda hål i stammen pekar på att de har dött av granbarkborre, en insekt som kan döda friska träd och anses göra störst skada på granskog.

Så sent som i våras var Camilla Winqvist, miljöstrateg på Heby kommun, här och fotograferade de nu döda granarna. För blotta ögat såg de då friska ut. Nu bryter hon loss en bit bark och visar spår efter granbarkborre.

– Här ser du att det ligger skalbaggar i gångarna. Det som är klassiskt för granbarkborre är att det går så fort. Granarna ser friska ut och sen dör de. För oss markägare som vill ha våra träd kvar är granbarkborren ett skadedjur, men den är också en del av ett naturligt kretslopp.

I veckan informerade kommunen om att de kommer att behöva hugga ner gran på kommunal mark. Förhoppningen är att även få in tips från allmänheten om var i kommunen som det finns fler döda granar. Än så länge känner de till platser även i Östervåla, Tärnsjö och Vittinge, men det kan finnas mer träd som behöver tas bort för att förhindra spridning av insekten.

Vid Lievägen plockas granar även ner av säkerhetsskäl. Bara en bit bort i dungen leker ofta en förskoleklass och så även den här förmiddagen.

– Redan i våras tog vi ner ett tjugotal granar här, både döda och friska träd. Det var en riskreducering inför framtiden eftersom det leker barn här och att det ligger villor precis intill, som träden riskerar att falla över. Då levde de här 40 träden som nu är helt döda.

Gjorde ni tillräckligt i våras för att förhindra det här?

– Det är möjligt att det var granbarkborren som hade ihjäl träden förra året och att vi inte var tillräckligt på tårna. Men det primära i våras var inte att förhindra granbarkborren, utan att lägga omkull träd som kunde bli en risk.

Privata markägare har ansvar för att förebygga spridning av skadedjur i sin skog. För dem innebär granbarkborren många gånger en större ekonomisk skada än vad det gör för kommunen, i och med att granarna på kommunal mark inte bara är odlade för virkets skull. Men det är inte aktuellt för kommunen att plocka ner friska träd i förebyggande syfte.

– Nej, vi kommer låta dem stå kvar och hålla bättre koll på dem. Nu håller vi tummarna för att de här granarna som står precis intill de döda träden lever nästa år.

Efter att granbarkborren tagit sin in i trädet har även andra insekter börjat äta på det.
Efter att granbarkborren tagit sin in i trädet har även andra insekter börjat äta på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!