För första gÄngen pÄ lÀnge Àr en majoritet av vÀrldens lÀnder icke-demokratier. Yttrandefriheten Àr under press. Journalister angrips. Val genomförs pÄ sÀmre sÀtt. Inom EU har vi för första gÄngen en auktoritÀr medlemsstat och Indien Àr farligt nÀra att överge demokratin.
Det Àr inte en sÀrskilt munter bild av demokratiutvecklingen som Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, mÄlar upp under en webbsÀnd förelÀsning (24/3) i samarbete med stiftelsen Expo.
Lindberg Ă€r förestĂ„ndare för Varieties of democracy-institutet, aktuellt med demokratirapporten "Autocratization Surges â Resistance Grows".
Rapporten bygger pÄ en stor mÀngd data och visar bland annat att över en tredjedel av vÀrldens befolkning bor i lÀnder dÀr man kan se centrala demokratimÄtt falla. Yttrandefriheten har pÄ ett decennium, mellan 2009 och 2019, försÀmrats i 30 lÀnder. Den auktoritÀra trenden Àr tydlig och pressfriheten, organisationsfriheten, det civila samhÀllet, den akademiska friheten och rÀttsstaten angrips.
Under sin förelÀsning nÀmnde Lindberg att det var ungefÀr 20 Är sedan som lÀnder med auktoritÀra system senast var i majoritet. Nu Àr vi alltsÄ dÀr igen.
Det finns förstÄs lÀnder som i stÀllet gÄr i riktning mot mer demokrati. Armenien, Tunisien, Sri Lanka och Ecuador hör till dem. Dessutom har de fredliga protesterna fÄtt ett uppsving vÀrlden över, nÄgot som tycks stÀrka demokratin.
Men som Lindberg pÄpekar Àr det flera folkrika och inflytelserika lÀnder som har en negativ utveckling. Inte sÀllan anvÀnds nationalism av auktoritÀra ledare. I Indien Àr det hindunationalism, i Turkiet islamnationalism, och i Brasilien, Ungern och USA anvÀnder ledare kristendomen i den nationalistiska retoriken.
Enligt organisationen Freedomhouse har Ungern, som första EU-land, trillat ner i kategorin "Partly Free". En auktoritÀr regim i EU, hur ska unionen hantera det? Om man inte markerar kan lÀnder som Polen, Slovakien och Bulgarien gÄ i samma fotspÄr, sÀger Lindberg. Han varnar ocksÄ för hanteringen av coronakrisen.
Flera demokratier har förbjudit folksamlingar och militÀr patrullerar pÄ europeiska gator. GrÀnser stÀngs. I Norge föreslogs en "krislag" för att ge regeringen beslutsmakt utan att behöva höra de folkvalda i stortinget. Förslaget gick visserligen inte igenom men regeringen har fÄtt utvidgad makt under en tillfÀllig period.
Krisen mÄste hanteras. Men ÄtgÀrder fÄr inte införas för lÀttvindigt - eller pÄ grund av allmÀn rÀdsla.