När Andreas Lifvendahl gick in som VD i Imint i slutet av 2012 var de bara två anställda – han själv och en utvecklingschef. Verksamheten hade varit igång i fyra-fem år då och startat ur ett forskningsprojekt, men tidigare fokuserat mest på en drönarmarknad, mot försvarsindustrin.
   – I det skedet fanns det bara ett problem för oss – att få in pengar och få bolaget att överleva. Egentligen var det en frihetskänsla, vi hade som re-startup bara en enda uppgift att fokusera på: att få någon att köpa det som vi kunde leverera. I dag, som större bolag, finns det desto fler utmaningar, säger Andreas Lifvendahl och ler.

2014 blev det stora förändringsåret när de vänt och vridit på sin affärsidé och tittat på vad deras teknik kunde användas till mer. Det landade till slut i smartphone-marknaden som var på stark frammarsch.
   – Vi fick förvånansvärt snabbt till möten med stora aktörer inom branschen och förstod att det fanns ett behov av vår teknik.
   Imint utvecklar i dag en patenterad mjukvarubaserade videoförbättringsteknologi, Vidhance. Lite kortfattat gör deras teknik att konsumenternas videofilmer i telefonerna blir mindre skakiga och får bättre kvalitet.

En av deras största kunder är Huawei vars kameror hyllats och vunnit stora jämförelsetester när det gäller just videostabilisering. Xiaomi är en annan stor kund, och världens fjärde största mobiltelefonsleverantör.
   – Nu finns vi i cirka 60 miljoner telefoner och tempot är högt, säger Andreas.

På kontoret i centrala Uppsala är de numera omkring 30 anställda. Dessutom sitter fyra i Shanghai, en i Tokyo och så har de deltidsanställda agenter i USA, Singapore och Korea.
   Andreas Lifvendahl är nyss hemkommen från en USA-resa. Resor är viktigt för bolaget – för att kunna utveckla och ligga rätt i framtiden.
   – Sällan föds nya idéer på plats här på huvudkontoret vid skrivbordet, det gäller att resa och träffa kunder.

De själva har gjort en enorm tillväxtresa på kort tid. I slutet av 2015 börsnoterades de på Aktietorget, som numera heter Spotlight, och har inte längre kniven mot strupen att få in kapital för att utvecklas. Men självklart vill de vända sina röda siffror.
   – Våra kostnader har stabiliserats och intäkterna är stigande. Den kritiska fasen är förbi, säger Andreas Lifvendahl.
   Almi fanns med som en av de första finansiärerna.
   – Vi fick in pengar i ett läge när vi behövde ta fram en första prototyp. Den kunde vi använda för att visa tekniken för våra första nya kunder.
   Imint har också gått Almis tillväxtprogram och därigenom fått möjlighet att träffa andra tillväxtbolag.
   – Vi har samma utmaningar, trots olika branscher. Det har varit jättebra för oss och vi har sjösatt flera aktiviteter i anslutning till programmet. 

De verkar i en bransch där utvecklingen sker väldigt snabbt och deras ingenjörsteam på 30 personer hjälper de stora telefonbjässarna med tusentals anställda.
   – Det är häftigt. I framtiden ser jag att vi har etablerat en stabil affär i smartphone-segmentet, har vuxit i både Uppsala och Asien och tittar också på andra intressanta domäner. Vi har en Internet of Things-revolution på gång och många kommer att ha behov av att förbättra sitt videomaterial.

Vad kan det handla om?
– Konsumenter filmar en stor mängd videoklipp i dag, men tittar bara på två-tre procent av allt material i telefonen. Hur kan man levandegöra det som finns? Här tittar vi på prototyper på både kortare och längre sikt, säger Andreas Lifvendahl.

LÄS MER: Vill du utveckla och få ditt företag att växa? Kontakta Almi Uppsala!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

Smart Tillväxt är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige.  I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning