Det var när Ingrid Sundqvist satt på tåget mellan Uppsala och Stockholm, på väg mot dåvarande jobbet, som hon läste om nischade appar och nätverk för hobbys och slogs av att det aldrig fanns någon passande app för henne och andra ryttare. De flesta handlade om typiskt manligt kodade intressen som jakt och fiske.
   – Jag var irriterad på detta hela vägen från tåget till kontoret. Jag kunde inte släppa det. Och tanken slog mig att det kanske är jag som måste göra den här appen för oss ryttare? Och skulle inte jag göra det skulle säkert någon annan göra det – och då skulle jag vara irriterad på det, berättar Ingrid och skrattar.

Två veckor senare sa hon upp sig. I samma veva träffade hon sina medgrundare och tillsammans tittade de på vilka behov som inte var tillgodosedda för deras egen målgrupp – ryttare.
   – Vi riktade in oss på att ryttare alltid använt papperskalendrar för att notera vad man gjort vid träningspass, vilket inte var ett bra sätt att följa upp utveckling och statistik. Något man kunde få genom andra appar – för andra sporter.
   Dessutom såg de att det inte fanns någon direkt inspiration att få en mörk tisdagskväll ute i stallet.
   Första versionen av deras nya app Ztable kom därför att innehålla både en chans att föra statistik för träningspass och korta, filmade ridövningar med välkända ryttare och tränare. Som tillägg den sociala biten för nätverkande.
   – Folk som rider är en otroligt engagerad community så det sociala kändes som en självklarhet.

Nu är företagandet en självklarhet för Ingrid Sundqvist – trots att resan har gått otroligt snabbt. Första versionen av appen lanserades knappt ett år efter att de drog igång, våren 2017, de fick bra genomslag direkt och sommaren 2018 kom 2.0-versionen. Nu i april är den tredje versionen på gång.
   – Att driva företag och vara startup-grundare är som att åka bergochdalbana. Du är euforiskt hög ibland och emellanåt inte alls så kaxig. Man kastar sig emellan dessa tillstånd. Och ofta är det business as usual som på ett vanligt jobb. Mest är det jätteroligt – ja, det absolut roligaste jag gjort, säger Ingrid.
   Tidigt i företagandet kom Almi Uppsala in i bilden.
   – Vi förstod snabbt att vi måste omge oss av personer som vi får energi av och som har gjort liknande resor. Karin Edström, Investment manager på Almi Invest i Uppsala, är en sådan person. Hon har själv erfarenhet av investeringar vilket vi behövde – och också stora kunskaper om annat.

Företaget har fått affärsutveckling genom Almi, bland annat i strategier kring internationalisering.  
   – Väldigt värdefullt. Det har gett oss input som fått oss att justera riktning – vid flera tillfällen. Bland annat utredde vi från början exakt vilka länder vi skulle satsa på för lansering. Efter coachning har vi nu i stället översatt appen till engelska, satsar bredare i flera länder och ser var det tar fart.
  I början av företagets start fick de också Mikrolån från Almi och senare Tillväxtlån.
   – Också supervärdefullt. Utvecklar du en tjänst som vi gör tar allt tid, du måste lägga ned en massa pengar innan du tjänar något och då är lånen jättebra.
   Genom Almi har Ztabler även fått kontakt med andra startups i Uppsala.
   – Olika spännande bolag som har gett bra effekt för oss – vi har kunnat bolla våra utmaningar, vilka är ungefär desamma, oavsett bransch.

Vilka utmaningar står ni inför nu?
– Det är ständigt utmaningar, dels vill vi öka vår retention, alltså återkommande besökare, dels vill vi bygga och lansera vår premiumversion på ett bra sätt, vilket vi jobbar mycket med nu. Sedan har vi internationaliseringen.


Var kommer ni att vara med företaget om säg tre–fem år?
– Då ska vi finnas på de flesta stora marknader, vi ska ha en app som användarna tycker är extremt värdefull. Vi ska ha en stor andel av användare som köper premiumversionen – ja, sedan tar vi över världen, säger Ingrid Sundqvist och skrattar.

Vill du växa med ditt företag? Kontakta Almi Uppsala!

 

 

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

 

Smart Tillväxt är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige.  I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond

 

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning