Emma drev eget aktiebolag med några anställda när hon och Jon bestämde sig för att gifta sig. Företaget gick bra och Emma hade planer på att expandera sin verksamhet. Hennes nyblivna man var konstnär och hade inte lika regelbunden inkomst. Både Emma och Jon hade tidigare haft längre relationer och Emma är mamma till tre barn och har en hund från ett tidigare förhållande.
    I samband med bröllopet köpte Emma och Jon, tillsammans, sitt drömhus i Vårdsätra – med gott om plats för hela familjen. Kontantinsatsen som krävdes vid köpet betalades av Emma, men tanken var att hon och Jon skulle lösa det senare.

LÄS MER om äktenskapsförord (extern länk)

Efter några år visade det sig att deras olikheter inte gick att förena i ett gemensamt liv och en skilsmässa blev ett faktum.
   Det kom som en chock för Emma att hon då tvingades att dela med sig av värdet som hon har byggt upp i sitt företag. Företag ska värderas och ingå i bodelningen och hälften av värdet på bolaget ska efter gällande bodelningsregler gå till Jon. Resultatet blev att Jon fick behålla villan, båten och bilarna. Emma sitt företag.
   Eftersom Emma och Jon inte hade skrivit något äktenskapsförord blir situationen så enligt lag.
    – När man gifter sig är det vanligt att parterna inte vill förstöra den romantiska stämningen genom att diskutera äktenskapsförord. I det här fallet hade ett äktenskapsförord kunnat reglera vad som skulle ha ingått och vad som inte skulle ha ingått i bodelningen, säger Josef Boström, jurist vid Familjens Jurist.

Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera.

LÄS MER. Boka en kostnadsfri Livsbesiktning® med en jurist i Uppsala (extern länk)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Den här annonsen är producerad av UNT Content
– en del av Upsala Nya Tidning