Handen på hjärtat. Visst har du minst ett klädesplagg som du inte använt det senaste året? Och som du inte tänker använda det kommande året heller. Kanske var det snäppet för litet, eller har en alldeles avig färg mot resten av garderoben. Det plagget kan komma till nytta hos någon som absolut kommer att använda det, om och om igen. På sant.
   Nu händer saker sällan automatiskt så plagget lär inte nå sin nya användare med mindre än att du packar ner det och tittar förbi insamlingsstationerna i Gränbystadens galleria eller Forumgallerian.

Kanske lät det dramatiskt i början, det där att din avlagda tröja kan hjälpa någon tillbaka till samhällsgemenskapen, men precis så är det faktiskt. Matilde Hardt, kommunikatör på Uppsala Stadsmission berättar.
   – När din tröja och du går skilda vägar vid insamlingsstationen så hämtar vi upp den och skjutsar den till Gåvomottagningen. Därifrån kan organisationens sociala enheter beställa kläder till människor i hemlöshet och utsatthet, en del går även till Stadsmissionens Second Hand-butiker som skapar fler arbetstillfällen.
   – Din tröja gör oerhört stor nytta för de människor som behöver det bäst, fortsätter Matilde. Hösten kommer och det blir kallt, många i hemlöshet har det svårt och dem behöver vi hjälpa till en dräglig vardag. Kläderna som i stället säljs i våra second hand-butiker bidrar till att fler människor kan få en meningsfull arbetsträning och samvaro.

Läs mer om Återwin-Win (extern länk)

Artikelbild

Och det är här Återwin-win kommer in i handlingen berättar Matilde. Intäkterna från butikerna går nämligen till verksamheter som hjälper de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden och det sociala livet, med arbetsträning och rehabilitering. Det kan alltså vara en blivande arbetskamrat eller vän i kvarteret som din tröja hjälper.
   Som grädde på moset kommer det att finnas en Wall of Fame vid insamlingsstationerna. Där kan alla som skänker kläder få sitt namn inskrivet. Och det är inte vem som helst som skriver dit namnet. Uppsalakonstnären Nito Vega ligger bakom väggkonsten. Nitos alster sprakar av varma färger och uttryck som ger varje betraktare ett fantastiskt lyckorus.

Så vad väntar du på? Gå igenom din garderob så ses vi i Gränbystaden eller Forumgallerian. Din insats gör skillnad.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media 
en del av Upsala Nya Tidning