För att underlätta för alla inför Valborg har Forumgallerian sammanställt de bästa tipsen för alla som vill uppleva folkfesten kring Valborg i Uppsala.

 

Valborg för hela familjen!

Det kanske är många som förknippar Valborg i Uppsala med skrålande studenter, sprutande champagne och dans natten lång. Men faktum är att det också är en dag med roligheter för hela familjen!

Forsränningen är ett givet inslag under Valborg som underhåller både stora och små. I år är det 120 kreativt utsmyckade flottar som ska försöka ta sig ner för Fyrisån utan att bli alltför blöta. Deltagarna bygger sina flottar under flottfestivalen som pågår hela veckan innan Valborg och den 22 april är det den så kallade Ankdagen då festivalområdet vid Ångströmslaboratoriet blir till ett lekland med aktiviteter för alla barn och familjer. En perfekt uppladdning inför Valborg!

Om föräldrarna i familjen är sugna på en traditionell sillunch på Valborg kan det vara bra att veta att det på UKK:s sillunch även serveras pannkakor till yngre besökare. Dessutom brukar det poppa upp ett flertal foodtrucks runt om i staden så att det går att hitta något för alla smaker.

Mösspåtagningen och Orphei Drängars sång är kanske inte något som går hem hos alla barn, men en och halv timme innan dess uppträder det spexiga storbandet Wijkmanska Blecket framför Carolina Rediviva vilket lär roa hela familjen. Och när man ändå befinner sig vid Carolina kan det vara värt att ta sig en titt på den fantastiskt fina lekplatsen Pelle Svanslösparken. Under Valborg finns det viss risk att det kan bli trångt, på plussidan kanske barnen hittar nya kompisar att leka med.

Det mycket uppskattade Uppsala Comedy and Magic pågår i år den 27 april till 4 maj. Just under Valborg är det paus i festivalen men chanserna är nog stora att det dyker upp spontana uppträdanden och aktiviteter på stadens gator som det gjort tidigare år. Håll ögonen öppna!
   På Celciustorget på Valborg blir det magishow för hela familjen. Charlie Caper uppträder kl 11 och 13, samt Magic Thor kl 12 och 14.

En annan stämningsfull tradition på Valborg är förstås majbrasorna! Vid Gamla Uppsalas majbrasa blir det både fackeltåg, körsång och fyrverkerier. Även vid Valsätrakyrkan och i Lövstalöt tänds det majbrasor. Runt om i länet tänds det förstås än fler majbrasor för dig som inte bor i Uppsala kommun.

Topp 3 valborgstips till barnfamiljer

1. Forsränning på Fyrisån

2. Majbrasa och fyrverkerier i Gamla Uppsala

3. Pannkakor på UKK

 

 

 

Studenternas Valborg i Uppsala

För alla Uppsalastudenter som har nationskort finns en enorm mängd aktiviteter kring Valborg. De flesta nationer satsar stort och många arrangerar flerdagsfestivaler dagarna innan Valborg.

Ett klassiskt Valborgsfirande går i champagnens tecken! Många inleder dagen med champagnefrukost hemma i korridorren eller i kompisens studentlya innan det är dags att dra och titta på Forsränningen. En av de mest dekadenta inslagen under Valborg är de välkända Champagnegalopperna där bubblet sprutar över dansgolven på nationer som Stockholms Nation, Snerikes Nation och Östgöta Nation. Champagne kan under eftermiddagen även intas under något lugnare former på till exempel Smålands Champagnelyx eller Norrlands Bubbellounge med karaoke.

I matväg är det sill som gäller! Sillunch arrangeras på Värmlands, Göteborgs, Östgöta och V-Dala Nation. Annars går det utmärkt att fixa egen mat och ha picknick i Ekonomikumparken tillsammans med tusentals andra valborgsfirare. Där brukar även finnas foodtrucks av olika slag varvat med mängder av glada människor på filtar.

Om man inte redan dansat sig trött på champagnegaloppen eller någon av de andra dagfesterna som finns på bland annat Norrlands och Gestrike-Hälsinglands Nation så går det att fortsätta dansa natten lång på Östgöta, Norrlands eller Värmlands Nation som alla har 04-släpp dagen till ära. Oavsett hur du väljer att fira din Valborg kommer det garanterat bli en oförglömlig dag när du spenderar den i Uppsala!

Tänk på att nationskort är nödvändigt för att delta i nationernas aktiviteter. Studenter vid universitet i andra städer kan skaffa ett särskilt Valborgsgästlegitimation, läs mer om hur det fungerar här . Under Valborg är det dessutom kontanter som gäller på nationerna!

Topp 5 tips till nybörjarstudenten

Champagnegalopp på Stockholms Nation ("Stocken")

Picknick i Ekonomikumparken

Glassbaren på Gestrike-Hälsinglands Nation

Bubbellounge och karaoke på Norrlands Nation

Sillunch med 04-släpp på Östgöta Nation

 

 

 

Valborg är inte bara till för dagens studenter!

Är du aspirerande Uppsalastudent eller kanske gammal alumni utan nationskort? Lugn, det finns ändå många tillfällen att ta del av det klassiska Uppsalafirandet.

Det galna spektakel som forsränningen innebär är öppet för alla att bevittna. Klockan 10.00 på Valborg går startskottet för över 100 egenbyggda flottar som kommer att ta sig ner för Fyrisån. Det gäller att komma i god tid för att få en chans att se de kreativt utsmyckade farkosterna och deltagarna!

Hur dagen utvecklar sig beror på vad man är sugen på. För en traditionsriktig och stämningsfull Valborg kan man satsa på sillunch på UKK eller Flustret för att sedan hälsa våren välkommen framför biblioteket Carolina Rediviva. Känslan när tusentals människor tillsammans med universitetets rektor höjer sina vita studentmössor är mäktig. För att inte tala om den vackra körsången av Orphei Drängar.
   Att studera i Uppsala innebär många chanser till lyxiga baler och fina sittningar men som icke-student är det inte ett lika vanligt inslag i vardagen. På Valborgskvällen finns det dock chans för alla över 18 år att delta i en äkta bal på Uppsala Slott där middagen blandas med sång och dans natten lång. Om man inte vill ha hela balpaketet går det även att köpa separat biljett till enbart festen efter middagen. Alternativt kan ni sluta upp när baldeltagarna går ut till Gunilllaklockan utanför slottet och lyssnar på vårtal och körsång av balarrangörerna Allmänna sången.

Om du är sugen på ett lite mer röjigt Valborgsfirande finns det många andra alternativ. Ekonomikumparken är ett givet nav för glada Valborgsfirare, oavsett om du student eller inte och väl värt ett besök om man vill komma i rätt festivalstämning. Självklart finns det klubbar i Uppsala som inte är knutna till studentnationerna. Både Birger Jarl och Flustret ordnar dans, dryck och fest som pågår från tidig dag till långt in på natten. Birger Jarls valborgsfirande börjar dessutom flera dagar innan sista april, med kända DJs och schlagerparty med Linda Bengtzing. Valborg är det perfekta tillfället att nostalgiskt drömma sig tillbaka till sin gamla studenttid eller få chansen att få smaka på det bästa Uppsalas studentliv kan erbjuda!

Topp 5 tips till blivande student eller nostalgisk alumni!   

1. Mösspåtagningen utanför Carolina Rediviva

2. Picknick i Ekonomikumparken

3. Sillunch på Flustret eller UKK

4. Allmänna Sångens bal på Uppsala Slott

5. Nattklubb på Birger Jarl

 

 

 

Skval, kval, val, och final …

På senare tid har firandet av Valborg i Uppsala utökats till mer än bara sista april. Flera av nationerna har arrangemang och fester flera dagar i sträck vilket myntat uttrycken Skvalborg (28 april), Kvalborg (29 april) och Finalborg (1 maj).

Eftersom Skvalborg i år infaller på en söndag betyder det att firandet 2019 blir extra långt då många nationer i vanlig ordning har pubar och klubbar på fredag- och lördagkvällen. För fullständigt schema över nationernas arrangemang, se nationsguiden.se och respektive nations webbplats.

Skvalborg, söndag 28 april

Skvalborg inleder stort med aktiviteter från morgon till kväll. Under Skvalborg är till och med frukost en festlig måltid och kan med fördel intas på V-Dala Nations Mimosa-brunch. Eller varför inte slå på stort och gå på Spektakelgasquen på Smålands Nation som hålls under förmiddagen och där maten som serveras är just frukost. På eftermiddagen följer sedan släpp i vanlig ordning efter en gasque så som dessa studentfestligheter kallas. Andra aktiviteter på eftermiddagen är till exempel dagfest på Värmlands och Västgöta nations oktoberfest-inspirerade Tirolerborg med öl, korv och ompa-ompa-musik på innergården. Lite senare drar den traditionsenliga beerpong-turneringen igång på Norrlands Nation. Det är fritt fram att anmäla ett lag fram till den 26:e april. Under kvällen arrangeras åtskilliga klubbar och det blir musikframträdanden på Stockholms Nation och Fricky spelar på S-Nerikes.

Kvalborg, måndag 29 april  

Valborg är vårens högtid och många av aktiviteterna är förlagda till nationernas uteserveringar och innergårdar. V-Dala inviger sin klassiska takterrass Taket lagom till slutet av april och har den öppen under hela uppladdningen inför Valborg. Andra fina tillfällen att spendera Kvalborg under öppen himmel är i Smålands Cocktail Garden, glassbaren GHLASSBORG på Gestrike-Hälsinglands Nation eller utedansgolvet på Norrlands. På kvällen fortsätter festen med gasque och släpp på Göteborgs samt klubbar på Norrlands och Värmlands Nation. Även S-Nerikes och Stockholms Nation  har klubbar och uppträdande, bland annat av gamle legenden E-Type.

Hos några av de nationer som arrangerar festivaler går det att förköpa festivalband som gäller under de flesta av dagarnas aktiviteter. Det gäller till exempel på S-Nerikes, Stockholms och Norrlands Nation. Alla nationers aktiviteter kräver nationskort eller särskilt valborgsgästleg för studenter vid andra universitet.
Läs mer om det på https://valborgiuppsala.se/besoksinfo/gastkort.

 

Topp 5 tips till Kvalborg och Skvalborg

1. Rebecca & Fiona på Stockholms Nation

2. Fricky på S-Nerikes

3. Beerpong-turnering på Norrlands Nation

4. Tirolerborg på Väst-Göta Nation

5. Spektakelgasquen - Den sista frukosten + eftersläpp på Smålands Nation

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
− en del av Upsala Nya Tidning