Många av världens största metropoler är kända för sina parker: Central Park i New York, Hyde Park i London och Parc Güell i Barcelona. Vad har då Uppsala att komma med i jämförelse? Faktiskt långt mer än många tror. Vid sidan av Uppsalas mer kända parker finns flera okända guldkorn för barnfamiljen, den romantiska dejten och bästa parkhänget med vännerna.

En av Uppsalas allra mest okända parkhäng, Skytteanska trädgården
, ligger i avskildhet mitt i centrala Uppsala. Trädgården som har anor från 1600-talet nås via en anonym svart port i Atterbomska huset som ligger längs med Valvgatan. Porten leder via ett valv in till den lummiga grönskande trädgården med äppelträd, körsbärsträd och bärbuskar som dignar av vinbär och krusbär.
   Trädgårdens centrum domineras av en i det närmaste gigantisk lind som sannolikt stått i trädgården ända sedan den grundades. Linden fanns nämligen utmärkt på samma plats redan på en stadskarta från slutet av 1600-talet. Under lindens lövverk bjuds man in att sitta ned, andas och smita undan från stadens puls.
   Trädgården har bord, bänkar och en inbjudande gräsmatta perfekt för den romantiska picknicken i avskildhet eller för den som bara vill njuta av en god bok i den historiska miljön. Tänk på att trädgården endast är öppen för allmänheten vardagar klockan 9 till 17.

Vill man upptäcka ytterligare en okänd parkpärla så gäller det att ta sig till parken Stabbylyckan som ligger mellan Tiundagatan och Stabbyskogen. Parken är känd för sina åtta olika äppelträd och ger en otroligt varm känsla med lång rad av blomster som exempelvis syrener, jasmin, rosor, spireor, fänrikshjärta och studentnejlika.

I främre Luthagen på promenadavstånd från centrum finns Vasaparken som rymmer massor av äventyr för barn i olika åldrar. Parken som tidigare kallades för Skolparken utmärks av närheten till Katedralskolan och barnvänliga museet Biotopia. Det finns stora gräsytor med plats för lek, fotboll, kubb, frisbee med mera. Parken rymmer även en rejäl lekplats med stort lekhus, linbana, klätterställning, vattenlek, dusch och studsmatta. Vasaparken är perfekt för barnfamiljer då det finns aktiviteter för egentligen alla åldrar, behöver den minste sova finns det även gott om plats att gå en runda med barnvagnen.

Bor man inne i stan kan det vara svårt att hitta en bra plats för barnen att lära sig cykla på. Här passar cykelbanorna runt Vasaparken perfekt. Efter cykeläventyret kan det vara skönt att dela på medhavd matsäck och sitta vid dammen framför Biotopia.
   Vill barnen ha ännu mer lek finns både Carolinaparken och Tegnérparken på promenadavstånd. Carolinaparken, tidigare Engelska parken, var förr mest känd för champagnefrukost på Valborg. Idag är det många barns favoritpark tack vare Pelle Svanslös-lekplatsen. Tegnérparken i Luthagen som avgränsas av Kyrkogårdsgatan, Ringgatan och Sibyllegatan är även den en favorit hos många barn. Sedan länge har parken kallats Giraffparken efter en rutschkana formad som en giraff. Denna har nu ersatts av en klätterställning i form av en giraff. En riktigt härlig park för både picknick, spel och lek för barnen.

Vad har då Uppsala att erbjuda för den som vill hänga i en park med vännerna? Karin Elmén som arbetat i tre år på Forumgallerian, i dag butikschef på Dedicated, ger sina bästa tips på hur det går att njuta av naturen även i city.

−Det är så enkelt att bara dra till en park och hänga med vännerna efter jobbet eller på helgen. Plockar du med dig en kaffe så är du good to go. Har du kaffe, goda vänner och en park så har du allt du behöver. Vi har ett gäng grymma parker alldeles nära city, så för dig som stannar hemma i sommar finns det massor av möjligheter att semestra bra här i Uppsala. Har du dessutom tillgång till en cykel så finns det än fler parker att tillgå, berättar Karin på Dedicated.

Vad är viktigast att ta med på parkhänget?
− Förutom kaffet förstås så något annat gott att dricka och äta! Gärna lite picnickfeeling. Eller bara ta med sig en sallad och käka middag i parken med vännerna. Det bästa med parkhäng i en stad är ändå att många kan komma förbi, det är lite som en fest och allt går att få tag på inom räckhåll! Är du själv så glöm inte ta med ett magasin att läsa eller en riktigt bra podd, säger Karin.

Vilken är din favoritpark?
− Vasaparken alla gånger, är en sådan härlig känsla där, lagom nära och samtidigt inte lika hypad som Stadsparken, berättar Karin Elmén.

Uppsalas bästa citynära parker

1. Skytteanska Trädgården – en romantisk oas med historiska anor mitt i stan.

2. Stadsträdgården – lite av Uppsalas gröna vardagsrum och en park för alla åldrar.

3. Linnéträdgården – Botaniska trädgårdens mindre kända lillasyster, som är litet mysigare och lättöverskådlig, nås via Svartbäcksgatan.

4. Tullgarnsparken – parkhäng precis vid Fyrisån, picknick på brygga eller på gräsmattan? Det är bara att välja.

5. Carolinaparken – en av Sveriges första offentliga parker, vacker lundkaraktär med stora lövträd och Pelle Svanslös-lekplats.

6. Vasaparken – en park för aktivitet och lätt att kombinera med besök på Biotopia.

7. Höganäshöjden – gränsande till Höganäsgatan och Botvidsgatan finns här en kuperad park med stora ståtliga träd och lekpark med fjärilstema.

8. S:t Göransparken – även kallad Tripolisparken, en fin lummig tillgänglighetsanpassad park i Fålhagen med stor lekplats.

 Alla parker når du med promenad-  eller cykelavstånd från centrala Uppsala.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media 
− en del av Upsala Nya Tidning