På ICA Kvantum Gränbys brödavdelning hittar man Råger, en blek, ovanligt sur liten herre. Han är pappa till surdegsbrödet, som också är butikens mest omtyckta bröd. Råger har varit en del av teamet i fyra år och tas noga omhand av de åtta tjejerna som jobbar här.
   – Vi matar honom med rågmjöl och vatten och pratar med honom varje dag. Det är inte så avancerat men det krävs lite tålamod. Namnet Råger kommer ju från rågen då så klart, säger Marie Hansson och ler medan hon håller upp locket till behållaren där den bubblande grå degen bor.

En gång under de fyra åren har Råger tappat livsgnistan, då har personalen fått återskapa honom igen.
   – Surdeg bildas när mjöl och vatten får ligga i rumstemperatur några dagar, då uppstår naturliga jäst- och mjölksyrabakterier. Om man vill påskynda jäsningen kan man lägga i äpple eller russin i degen. När den är färdig och bubblande blandar vi i en liten del Råger i de nybakade degarna, berättar Marie.

Precis bakom henne tas de gyllenbruna surdeslimporna ut ur ugnen. Rykande heta läggs de att svalna på svarta plåtbrickor. Nya ljusa deglimpor åker in, på bakbordet ska tjugo nakna prinsesstårtor få grön mantel och smyckas med marsipanros och florsocker.
   Personalen jobbar i ett hastigt tempo samtidigt som Råger bara ligger där och småputtrar. Omkring 200 surdegsbröd måste han bidra till för att stilla dagens efterfrågan på limpor och baguetter i butiken. Surdegen ger syrlig smak, brödet blir tätt och elastiskt med härligt tuggmotstånd.
   Gott att äta tillsammans med lite olivolja och flingsalt!

LÄS MER: Beställ kakor, småbröd och tårtor direkt från bageriet

Surdegen slog igenom stort för fem-sex år sedan och de flesta trodde nog att det var en övergående trend. Men surdegsbrödet är definitivt här för att stanna. Utan tillsatser, med lågt GI och längre hållbarhet än jästbaserade bröd, är det inte så konstigt att det blivit poppis med surdeg.
Om du inte känner för den tidsödande proceduren att skaffa din egen deg, så är du välkommen att komma förbi på Kvantumbageriet och säga hej till Råger.