Hur kom det sig att ni startade en vaktelfarm? 
– Det var sambons idé från början, han förälskade sig i de små fåglarna och köpte några stycken. Just nu säljer vi bara äggen men hoppas på att snart även få börja sälja själva fåglarna. Sambon åker ofta på marknader under våren och hösten och säljer ägg. Det är fortfarande ett sidoprojekt för hela familjen, men drömmen är att det ska bli större. Vi säljer till privatpersoner, cateringfirmor och ofta till lite flottare restauranger i Stockholmsområdet. – Våra ägg finns också på kartong på Ica Kvantum i Gränby. Själva fågeln är god att fylla med färska kryddor och helgrilla, de små låren är också väldigt delikata att äta som små klubbor, de är riktigt saftiga.

Varför just vaktel? 
– För att de är små och behändiga, fågeln är som en stor knytnäve ungefär. Äggen har fyra gånger så högt näringsvärde som ett vanligt hönsägg, och är bara en fjärdedel så stora. Dessutom innehåller vaktelägg nästan inget kolesterol och många kommer hit för att handla eftersom de är allergiska mot hönsägg men inte mot våra vaktelägg.

Hur använder du själv äggen?
– Till påsk är de fint att dekorera med dem eftersom de är väldigt vackra. Jag brukar hänga upp dem i fiskelina, eller bara lägga dem i en korg på bordet. Färgskalan går från ljusa till mörka och spräckliga i alla nyanser däremellan.

Har du något tips på hur man enkelt kan servera vaktelägg?
– Det blir väldigt fint att göra ägghalvor. En halva är en perfekt tugga, gärna med någon fin rom uppepå. De passar väldigt bra att pochera också, att knäcka och släppa ner dem i kokande vatten och servera det på en god toast med härliga tillbehör som lax och löjrom.
      –  När som helst på året är det roligt att servera ägget i det vackra skalet. Till en råbiff eller ”biff tartar” passar det perfekt.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning