På Bangårdsgatan, bara ett stenkast från Uppsala Centralstation, ligger friskvårdscentret Itrim. Både beachflagga och gatupratare utanför lokalen gör att entrén är svår att missa. Väl innanför dörren får man snabbt en välkomnande känsla. På receptionsdisken står en rejäl blombukett personalen fått från en av sina medlemmar, strax bredvid en låda med mellanmålsbars, och ett glatt och spontant ”hej!” kommer från en av medarbetarna. På väggen vid receptionen sitter en välfylld prishylla.
   – Det är priser vår Itrim-anläggning här i Uppsala vunnit, vilket såklart känns riktigt kul, berättar platschef Kicki Hedberger som möter upp i entrén.  

Kicki Hedberger, platschef på Itrim Uppsala jobbar för en välkomnande atmosfär.

Att Itrim Uppsalas medlemmar trivs både på anläggningen och tillsammans med de andra som går dit märks tydligt. Många dröjer sig kvar i de bekväma fåtöljerna i entrén eller stannar till i receptionen efter sitt träningspass eller coachsamtal för att växla några ord med en träningskompis eller få några inspirerande tips från någon i personalen.
   Hos Itrim är alla välkomna, oavsett vikt, träningsvana eller bakgrund. Alla som vill eller behöver åstadkomma en förändring till det bättre som rör hälsan.
   – Många som kommer till oss vill primärt ha hjälp med viktminskning. Men vi jobbar för en hållbar hälsa i Uppsala, så vårt minst lika viktiga uppdrag är att hjälpa människor till en bättre hälsa på sikt, med goda tränings- och kostvanor, konstaterar Linda Elster, som är medlemsrådgivare på Itrim Uppsala.

Linda är den som möter Itrims nya och potentiella medlemmar för första gången under ett första samtal där hon på ett intresserat och professionellt sätt ser över varje individs behov och hjälper till att utforma en plan.
   – Är man nyfiken på Itrim får man alltid möjlighet att boka in ett kostnadsfritt personligt samtal där jag visar runt på hela vår anläggning och ser över ett individanpassat upplägg. Ofta hjälper jag redan då också till med målsättningar, förklarar Linda med sin smittande energi.

LÄS MER om Itrim Uppsala här.

Något både Kicki och Linda är påtagligt stolta över är att de på Itrim har både kompetens och vilja att ta ett övergripande ansvar för sina medlemmars framgångar.
   – Vi är inget gym, utan ett friskvårdscenter som jobbar med helheten. Alla som jobbar hos oss är utbildade hälsocoacher, många med fördjupade kunskaper inom kost, träning och hälsa. Hos oss har du alltid en hälsocoach som hjälper dig med nya målsättningar, peppar, förklarar och följer upp din resa, berättar Kicki.
   Linda fyller i att hon brukar likna ett medlemskap hos Itrim vid en hälsoförsäkring.
   – Man sitter ofta med en rad olika försäkringar, för bostad, bil, barn, sjukdom och en hel del annat. Här jobbar vi förebyggande – för en bättre livskvalité med mer ork, energi och glädje. Det skulle jag säga är en god investering i hälsa, slår hon fast.

En som satt Itrim på prov ordentligt är medlemmen Peter Wiberg, 55, som år 2014 drabbades av diabetes typ II. 
   – Jag vägde då strax över 123 kilo och fick ett ultimatum av diabetessköterskan – gå ner i vikt eller börja med insulin. Då bestämde jag mig och ringde Itrim för att få hjälp. Ett första samtal bokades med Linda och jag började med en gång, berättar han.
   Och resultaten dröjde inte. Efter tolv veckor hos Itrim hade Peter tappat 30 kilo.
   – Tolv veckor efter uppstart hos Itrim hade jag ett återbesök hos diabetssköterskan. Hon kände inte igen mig. Efter fyra och en halv månad tog jag bort all medicinering. Idag ligger jag stabilt på 86–87 kilo och mår väldigt bra, ler Peter.
   Orsakerna till resultaten har han också klara för sig:
   – Personalen här tar ett fantastiskt ansvar. De bryr sig verkligen – oberoende av vem man är. Man får alltid ett varmt bemötande och de känner in så väl om det behövs extra pepp eller push. Och skulle man vara borta från anläggningen för länge hör de av sig och undrar var man är. Sen är det en unik gemenskap här, man längtar efter att få komma hit, konstaterar Peter, och hälsar samtidigt glatt på en annan medlem som är på väg in i en av träningssalarna.
   En kort stund senare hörs hjärtliga skratt från receptionen där Peter fastnat i en dialog med Kicki och ytterigare en av Itrims hälsocoacher, innan han rör sig mot entrédörren, utbrister ”ses imorrn!”, och beger sig hemåt.

Att Kicki är stolt över Peters resultat råder det ingen tvekan om.

 

 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning