Att kliva innanför entrédörren hos Linnéas Simskola är lite som att kliva in i ett andra hem. Den rymliga entrédelen innefattar såväl kök som lekavdelning, och bakom stora fönsterpartier skymtar undervisningsbassängen, där hundratals små ledlampor i taket utgör en stämningsfull stjärnhimmel.
   Lugnet som råder trots att det ofta vistas flertalet mindre barn i lokalerna är uppseendeväckande i sig. Och det blir med en gång tydligt att denna oas i Uppsala är skräddarsydd för barnfamiljer och den verksamhet som bedrivs.

För bara tre år sedan flyttade Linnéas Simskola in i egna lokaler, cirka tio minuters promenad från Centralstationen i Uppsala, och i de nya lokalerna gavs utrymme att specialanpassa såväl atmosfär som interiör.
   – För oss var det viktigt att skapa en bra balans mellan professionalitet och lekfullhet. Barn och föräldrar ska känna att det är härligt att vara hos oss, menar Ludmilla Rosengren, som grundade simskolan 1993.  

Ludmilla, som i botten är läkare och KBT-terapeut, utformade under 90-talet metodiken för simundervisningen som nu ligger till grund för de flesta baby- och barnsimskolor i landet. Det mest tongivande i undervisningen är vattensäkerheten och att barnen ska få bästa förutsättningar att boosta sitt självförtroende.
   – Vi vill att barn ska lära sig simma tidigt i en trygg miljö tillsammans med sina föräldrar. Vår målsättning är att få barnen att känna sig självständiga i vattnet. Att känna sig självständig är något man växer av, och det blir en positiv spiral på flera plan, konstaterar Ludmilla.

LÄS MER: om Linnéas Simskola. (extern länk)

Många barn som börjar hos Linnéas Simskola har inte hunnit bli ett halvår, och en hel del väljer att gå flera steg i sin simundervisning.
   – Barn som fyllt tre månader är välkomna att börja hos oss, och vi har simkurser för barn upp till tio års ålder. Jag har haft förmånen att få följa många barns vattenresa, från babysim till väl simkunniga, och det är fantastiskt att se vad de kan lära sig! berättar Ludmilla.
   Varje simlektion startar med en speciell namnsång där varje barns namn vävs in i sången, och lektionen avslutas till tonerna av ”En liten båt”, där en magisk skattkista blir en central del i den avslutande pedagogiska aktiviteten.  
   – Det är viktigt att skapa rutiner för barn som bidrar till tryggheten, och därmed till utvecklingen, understryker Ludmilla.

Kunskap och kvalité är starka ledord hos Linnéas Simskola. Många av simlärarna har någon pedagogisk utbildning i grunden och samtliga har gått baby- och småbarnssimlärarutbildning hos Ludmilla. Det finns också vissa egenskaper som återfinns hos samtliga instruktörer:
   – Alla har en positiv grundsyn, är engagerade i såväl barn som föräldrar och står för det vi gör. Det märks att de vill göra skillnad på riktigt.

Se kursutbud och boka plats här.

Att många familjer gärna stannar kvar en stund extra efter simundervisningen är något grundaren och fembarnsmamman Ludmilla ser ljust på:
   – Det är härligt att se att de ibland äter middag, tar på pyjamasen och sitter en stund med simkompisarna innan de åker hem. Underbart att kunna underlätta vardagspusslet för småbarnsföräldrar, avslutar hon med värme i rösten.

 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning