Debatt Sportföretaget PUMA sponsrar det israeliska fotbollsförbundet Israel Football Association (IFA), och gör sig därmed medskyldigt till ockupationen av staten Palestina och övergreppen mot palestiniernas grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

IFA har idag sex registrerade fotbollslag som är lokaliserade till illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Områden dit palestinier inte har tillträde, och naturligtvis inte heller kan besöka för att till exempel titta på fotbollsmatcher.

De israeliska bosättningarna utgör enligt FN – inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 (december 2016) - ett allvarligt brott mot internationell lag och ett avgörande hinder för fred i konflikten Israel / Palestina.

Israel hindrar också aktivt palestinska fotbollsspelare från att utöva sin sport. Palestinska fotbollslag hindras från att resa mellan de palestinska områdena Västbanken och Gaza för att spela matcher – ett solklart brott mot det Internationella Fotbollsförbundets (FIFA) regler att inte hindra någon annan nation att utöva sporten.

Spelare attackeras, fängslas och till och med dödas av Israels armé. Palestinska fotbollsarenor har förstörts av israeliska bombningar. Israel hindrar Palestina från att importera fotbollsutrustning och utveckla sporten.

I ett öppet brev till PUMA från över 200 palestinska sportklubbar konstateras att PUMA genom sin sponsring av IFA bidrar till att legitimera och ge internationell täckmantel åt Israels olagliga politik - och att man därmed också riskerar att hamna på den svarta lista som just förbereds inom ett FN-organ över företag som deltar i och tjänar på den israeliska ockupationen.

Sponsringen av IFA är dessutom ett brott mot PUMA:s egen uppförandekod, som förutsätter respekt för jämlikhet och mänskliga rättigheter och utan tolerans för diskriminering.

PUMA måste upphöra med sponsringen av det israeliska fotbollsförbundet och undertryckandet av palestiniernas mänskliga och demokratiska rättigheter!

Sportbutiker måste sluta saluföra PUMA:s produkter tills företagets inblandning i ockupationen av Palestina upphört!

Lördag 15 juni är det internationell kampanjdag mot PUMA. Då låter vi PUMA:s sportskor ligga kvar på butikshyllorna och uppmanar affärerna att tills vidare sluta saluföra PUMA:s produkter.