DEBATT Vi kompromissar inte med flyktingars mänskliga rättigheter när vi regeringsförhandlar, skriver två representanter för FI.

Snart kommer Feministiskt initiativ att sitta i regeringsförhandlingar. Och om detta vill vi vara tydliga: vi kommer att kämpa för ett Sverige där mänskliga rättigheter gäller för alla, även för Sveriges alla papperslösa. Vi kommer att kämpa för en allmän flyktingamnesti och vi kommer att kämpa för öppna gränser.

Vi kommer inte att kompromissa om asylsökande och papperslösas mänskliga rättigheter.

Artikelbild

I fredags sjönk en båt med 200 flyktingar på väg mot Europa utanför den libyska huvudstaden Tripoli. 170 personer har försvunnit till havs. Under de senaste 20 åren har över 25 000 människor drunknat i Medelhavet i försök att nå Europa.

För dem som når Sverige väntar en rättsosäker asylprocess. Likartade asylskäl kan ge olika resultat, en del får uppehållstillstånd, andra avvisas.

Sverige utvisar asylsökande till Afghanistan och Palestina på osäkra grunder. Personer från religiösa minoriteter som förföljs i Irak tvingas återvända. Hbtq-personer utvisas till länder som Uganda och Pakistan där homosexualitet är olagligt. Särskilt utsatta är barn, kvinnor och hbtq-personer – liv sätts på spel för att Migrationsverket saknar insikt och förståelse för deras asylskäl.

Som en följd tvingas många människor att leva gömda. Papperslösas rättslöshet utnyttjas av arbetsgivare, bostadsuthyrare eller andra som känner till situationen. Många blir hotade och utnyttjade ekonomiskt eller sexuellt.

Att anmäla ett övergrepp är omöjligt, då polisen utgör ett hot om avvisning och, i stället för att skydda, jagar papperslösa.

Vi måste ändra färdriktningen. Feministiskt initiativ kämpar för en värld där mänskliga rättigheter gäller för alla. Och vi behövs oavsett regering. En socialdemokratisk regering är ingen garanti för en antirasistisk politik.

När FI startade 2005 hade vi en socialdemokratisk regering, då såg vi en av de största mobiliseringarna i svensk historia på det asylpolitiska området, Påskuppropet, som krävde amnesti åt dem som vägrats asyl. Men amnestin gick inte igenom, eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna röstade emot.

Så länge världen är präglad av orättvisor – krig, tortyr, förföljelse, fattigdom, sexuellt våld och rättslöshet – kommer det att finnas människor som väljer att fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. FI menar att rätten att röra sig över gränser och söka ett bättre liv måste gälla hela jordens befolkning.

Vi kräver:

• att Sverige och Europa skapar möjligheter för människor att söka asyl på laglig väg och ta sig hit på säkra sätt.

• att Dublinförordningen avskaffas och att Sverige slutar deportera flyktingar till andra europeiska länder.

• att Sveriges alla förvar – fängelser för personer som inte har begått något brott, bara sökt asyl – stängs.

• att en allmän flyktingamnesti utfärdas, det vill säga ett stopp för alla utvisningar och uppehållstillstånd till alla papperslösa.

• att barns rättigheter i migrationsprocessen stärks genom att FN:s barnkonvention skrivs in i svensk lag.

Våra förslag är ingen utopi, det som krävs är politiska beslut. I New York har en lag nyligen införts om identitetskort som papperslösa kan användas för att få tillgång till offentliga tjänster, hyra en lägenhet och öppna ett bankkonto. New Yorks borgmästare Bill de Blasio vände sig vid instiftandet av lagen direkt till stadens papperslösa: ”New York City är ditt hem också, och vi kommer inte att tvinga någon av våra invånare att leva sina liv i skuggorna.”

Vi ställer oss bakom kampanjen Asylrätt 2014 och är genom den enade med ett sjuttiotal organisationer, som Kristna Fredsrörelsen, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, Flyktinggruppernas riksråd och Röda korsets ungdomsförbund, i kravet på en förändring av den svenska asylpolitiken.

I morgon söndag manifesterar vi för att rasistiska krafter inte ska få ifrågasätta allas lika värde och för att alla människor som är i behov av skydd ska få det.

Sissela Nordling Blanco

talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Mona Camara Sylvan

toppkandidat till Uppsala kommun för Feministiskt initiativ