Föreningslivet bygger Uppsala starkare

Det är ett problem att människor engagerar sig allt mindre i ideellt arbete och föreningsliv, skriver två socialdemokrater.

Idrott inkluderar. På träningen eller läktaren spelar det ingen roll vem du är eller var du bor, skriver Caroline Hoffstedt (bilden) och Maria Patel.

Idrott inkluderar. På träningen eller läktaren spelar det ingen roll vem du är eller var du bor, skriver Caroline Hoffstedt (bilden) och Maria Patel.

Foto: Nina Leijonhufvud

Debatt2019-12-09 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått ett år sedan vi fick ansvar för idrotts- och föreningsfrågor i Uppsala kommun. När vi blickar tillbaka kan vi se att mycket har hänt. 

För några veckor sedan blev Uppsala utsett till Sveriges tredje bästa idrottskommun.

Det är framför allt ett kvitto på det fantastiska arbete som föreningsaktiva och idrottare i vår kommun gör varje dag. Men det är också ett resultat av att vi valt investeringar i samhällsbygget framför skattesänkningar. Det har möjliggjort satsningar på till exempel fler konstgräsplaner i stadsdelarna, idrottshallar på landsbygden och på de stora arenorna.

Det finns mycket att vara stolt över när det gäller idrotts- och föreningslivet i vår kommun. Men som Uppsalabornas företrädare tänker vi aldrig slå oss till ro och vara nöjda. Självklart finns det fortfarande brister att ta itu med. Det är hög tid att kavla upp ärmarna och göra något åt dem. 

Idrotts- och föreningslivet är på flera sätt en återspegling av hur Sverige, och vår demokrati, fungerar. 

Idrottsrörelsen lär ut föreningskunskap och hur demokrati fungerar. Det skapar ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. 

Inom föreningslivet hjälps människor åt. Man ställer upp och tar ansvar. Oavsett om det gäller att ta ett pass i föreningslokalen för att servera kaffe och korv, konka på en stor trunk med material, gå upp tidiga mornar och komma hem sena kvällar för att planera, genomföra och utvärdera träningar och matcher.

Inom idrotten samlas dessutom många olika människor. På träningen eller läktaren spelar det ingen roll vem du är eller var du bor.

Vi förenas av intresse och engagemang. Vi håller ihop och vi har kul tillsammans. Den sammanhållningen och det samarbetet behöver både Uppsala och Sverige mer av. Det finns mycket att lära och inspireras av från våra föreningar. 

Men de föreningsaktivas engagemang ska inte tas för givet. För även om många väljer att bli medlemmar i föreningar så visar de senaste årens utveckling att människor engagerar sig allt mindre i ideellt arbete och föreningsliv. Det är ett problem.

Därför har vi nu tre löften till Uppsalas idrotts- och föreningsliv: 

1. Samarbetet och dialogen med föreningslivet ska bli bättre. En förklaring till minskat engagemang inom föreningslivet är upplevelsen av tidsbrist och att arbetslivet tar alltmer tid av fritiden. Då måste den tid som kan vikas till föreningsliv och ideellt arbete kännas meningsfull. Man ska heller inte behöva brottas mot byråkratiska hinder. Vi vill bli en bättre samarbetspartner för föreningslivet. Därför lovar vi att förbättra forum för dialog och se till att information och tydliga spelregler om vad som gäller kommer i tidigare skeden. 

På så sätt kan föreningarna i god tid planera sin verksamhet och se till att minska administration och krångel.

2. Fler investeringar i Uppsalas idrotts- och föreningsliv. Sveriges kommuner står inför stora ekonomiska utmaningar när allt färre ska försörja en åldrande befolkning. I detta läge påstår högerpartierna att de vill prioritera det de kallar för ”välfärdens kärna”. Detta för att kunna fortsätta sänka skatter. Det låter ju bra, men i praktiken innebär det att våra gemensamma resurser inte längre ska läggas på idrott, kultur och stöd till föreningsliv – allt det som främjar Uppsalabornas möjligheter till en aktiv fritid och ett stärkt föreningsliv. Vi ser i stället att ett starkt föreningsliv hänger ihop med en starkare välfärd.  Därför är vårt löfte till Uppsalas idrotts- och föreningsliv att fortsätta investera i idrott- och föreningslivet. 

När Uppsala växer behövs fler och bättre ytor för idrott och möjligheter att mötas, inte färre.

3. Samarbeta med föreningslivet för att bygga ett Uppsala som håller ihop. Idrotten och föreningslivet är viktigt för att öka sammanhållningen och tilliten till varandra. Föreningslivet har också en utbildande förmåga, både för våra unga och för den nya generationen svenskar. Här lär vi oss att ta ansvar, att göra vår plikt och kräva vår rätt. 

Det finns flera bra exempel på när idrotts- och föreningslivet visat hur vi tillsammans kan öppna fler vägar in för nyanlända i det svenska samhället och bidra till en snabbare integration.

Därför lovar vi att fortsätta stötta goda initiativ och engagemang där idrotts- och föreningslivet är med och tar ansvar för att bygga ett Uppsala som håller ihop.

Caroline Hoffstedt (S)
Caroline Hoffstedt (S)