Turkiska staten avrättade tolv kurdiska ungdomar i staden Van den 10: e januari i år, samtliga sköts på nära håll i huvudet förutom en som blev skjuten i magen, också han på nära håll.

Den 17 december 2015 sa Erdogan i ett tal:

”Ni kommer att förgöras i husen, lägenheterna och de skyttegravar som ni har grävt. Alla turkiska styrkor kommer att kämpa tills hela sydöst är rensat från terrorister och tills fred råder. Vi kommer inte att ge upp!"

Många kurdiska städer har varit under belägring i flera månader av turkiska militären, specialstyrkor och polis, och utegångsförbud råder.

De attackerar tusentals människor med stridsvagnar och krypskyttar posterade på bland annat moskéer.

Under de senaste fyra månader har minst 162 civila dödats, flest kvinnor och barn enligt människorättsorganisationer. Statliga styrkor tillåter inte kurder att begrava sina mödrar, fäder och barn; över 50 kroppar hålls i bårhus, i hemmen och på gatorna. Många kroppar har börjat ruttna.

Turkisk desinformation kablas ut till omvärlden. Från turkiskt håll målar man upp det som en kamp mot PKK-gerillan, men i själva verket är det en operation mot civila kurder, där främst ungdomar gör motstånd och försöker försvara sina hus, familj och vänner från dödspatrullerna.

Tyvärr är länderna i väst, i vanlig ordning helt tysta gällande massakern av kurder på grund av deras ekonomiska och militära band med Turkiet. Överenskommelsen i november 2015 mellan Turkiet och EU när det gäller flyktingkrisen innebär att Turkiet ges fria händer att göra som de vill med kurderna i landet. Risken för ett inbördeskrig ligger runt hörnet om den kurdiska frågan inte löses med fredliga politiska medel. Allas intresse kommer att vara i fara om detta sker, inbördeskrig betyder mer blodspillan, mer förskjutning, mer fattigdom fler flyktingar och fler kriser.

Tyranniet är alltid bättre organiserat än friheten, Sverige har ett ypperligt tillfälle nu att återgå till sitt forna jag och ta sig an rollen som medlare och visa på starkt stöd till kurdiska folkets frihetsvilja. För det är viktigt att man agerar i tid, innan alla dörrar är stängda. Om vi inte tar ställning nu kommer den kurdiska frågan att bli tamili- och palistinaserad.

Förtryck kan bara överleva genom tystnad.

Yekbun Alp

debattör och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet