I en debattartikel 2/2 skriver Morten Kildal om den förfärliga situationen i Gaza med tusentals skadade efter våldsamma manifestationer mot Israel vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel. När man läser hur debattören framställer situationen är det lätt att känna medlidande med de skadade i Gaza och det ska vi känna från ett rimligt perspektiv.

Men den långsiktiga lösningen presenterar inte Kildal.

Han skriver att det är avgörande att de ansvariga myndigheterna i Israel och Palestina gör allt de kan för att kostnadsfri vård ska finnas tillgänglig för patienterna. Men hur kan man peka ut myndigheter i Israel som ansvariga för att människor skadats och dött i händelserna?

Det stora ansvaret för att människor skadats och dödats i de våldsamma manifestationerna vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan bär terrororganisationen Hamas som sedan i mars förra året har orkestrerat det hela.

Avsikten med manifestationerna, så kallade återvändarmarscher, har varit att hota Israels säkerhet, olagligt korsa gränsen mellan Gaza och Israel samt skapa en bild av situationen i media som gör att Israel utmålas som boven i dramat, genom att provocera Israel att använda vapen för att skydda sin gräns. De som attackerat Israel har gjort det med stenar och brandbomber. Israeliska skördar för miljontals kronor har gått upp i rök bokstavligen genom attacker med flygande drakar som utrustats med brinnande föremål.

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center som bevakar Israel-Palestinakonflikten hävdar att mellan den 30 mars 2018 och den 14 januari 2019 har 150 av 187 dödsoffer i återvändarmarscher blivit identifierade som medlemmar av våldsbejakande palestinska organisationer, 96 av dödsoffren tillhör Hamas.

En bidragande faktor till att många unga i Gaza blivit skadade och ett flertal dött är att de fått ledigt från skolan för att delta.

En annan starkt bidragande faktor är att palestinska skolböcker lär barn att de ska ”förinta främlingar” och ”vattna landet” med sitt eget blod. Det är en ren självmords- och terrorideologi som predikas i de palestinska skolorna redan i årskurs 3.

I stället för att göra Israel ansvarigt för att unga offrar sina liv i våldsbejakande manifestationer mot Israel, måste den långsiktiga lösningen ligga i att Sveriges utrikesminister och organisationer som Läkare Utan Gränser kräver att våldsbejakande propaganda upphör i palestinska skolor.

Det är i tystnaden om den våldsbejakande propagandan i den palestinska läroplanen som våldsspiralen frodas.

Efter att våldspropagandan ifrågasatts och rensats ut kan hoppet komma till Gazas barn.

Tobias Petersson, chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel