Framtiden kommer att döma oss som lever i dag. Våra barns barn och barnbarn kommer att titta tillbaka och fråga sig: Hur kunde de låta det ske? Kunskapen fanns ju där.

År 2099. Det är kaos på planeten Tellus. För 74 år sedan var den globala medeltemperatur tre grader lägre. Nu har världens korallrev kollapsat och en stor del av fiskebestånden försvunnit. Amazonas regnskogar torkar ut. Planetens lungor slutar långsamt att andas. Isarna på Grönland smälter snabbt och havsnivån har stigit över en meter. En stor del av Skåne ligger under vatten och tiotusentals fastigheter i våra kuststäder är oanvändbara. En kvarts miljard människor är på drift i världen. Törsten och hungern tvingar fram konflikter.

Men det är nu, år 2015, som denna framtid kan hejdas. I november ska världens beslutsfattare träffas i Paris för att försöka sy ihop ett globalt klimatavtal för att undvika den mardröm som en global uppvärmning innebär.

Artikelbild

Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Klimatforskningen är tydlig. Fortsätter vi som nu skapar vi det sjätte massutdöendet av arter på jorden och väldigt många människors liv kommer att slås i spillror.

Fönstret till en hållbar värld är ännu öppet, om så bara precis. Det menade Johan Rockström, professor i miljövetenskap, i sitt omtalade sommarprat. Om 35 år måste utsläppen av växthusgaser vara nere på noll. Hur ska det gå till när världens länder vill åka snålskjuts på andras agerande?

Det behövs positionsförskjutningar. De industrialiserade länderna med en gigantisk klimatskuld måste gå före. Sverige måste skicka signaler om att vi menar allvar och fatta konkreta beslut som omedelbart bidrar till att minska utsläppen och leder oss mot en miljömässigt hållbar värld.

De statliga pensionsfonderna, AP-fonderna, förvaltar 1 400 miljarder kronor. Inom kort ska de få nya direktiv. I dag placerar fonderna alltför mycket i utsläppsvärstingar och alltför lite i klimatomställning. I riksdagen finns en särskild pensionsgrupp, med ledamöter från regeringspartierna och allianspartierna. De presenterade tidigare i sommar ett förslag till nytt regelverk för AP-fonderna. Det innebär en förbättring, men det är inte tillräckligt och det går för sakta.

Artikelbild

| Pontus Björkman, engagerad i Latinamerikagrupperna.

Skulle riksdagen, före klimatmötet i Paris, fatta ett inriktningsbeslut om att sälja av alla placeringar i bolag som förstör vårt klimat och i stället investera i den nödvändiga omställningen kan Sverige bli en trovärdig aktör i kampen för ett ambitiöst och rättvist klimatavtal.

Rapport efter rapport visar att det inte finns någon konflikt mellan hållbara investeringar och avkastning. Särskilt inte inom fossilindustrin. Tvärtom – värdet på gas- och oljebolag kommer att rasa när stora delar av de fossila tillgångarna inte kan utvinnas om vi vill undvika en klimatkatastrof.

Våra barns barn kommer att döma vår tid efter vår förmåga att hantera de globala miljöutmaningarna. Riksdagen och pensionsgruppen, där bland annat centerpartisten Solveig Zander i Uppsala län sitter med, måste bidra till att öppna fönstret till en stabil och hållbar värld.

Kommer Centerpartiet, allianspartiernas gröna röst, att agera kraftfullt för att vårt gemensamma pensionskapital ska bidra till att skapa en värld som framtidens pensionärer i Sverige och övriga världen vill och kan leva gott i? Det tror och hoppas vi.

Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna

Pontus Björkman, engagerad i Latinamerikagrupperna