Satsning mot barnfetma lades ned av blågröna

Det blågröna regionstyret har plockat bort projektet mot barnfetma från budgeten, skriver Vivianne Macdisi (S).

När vi står inför ett sådant samhällsproblem som fetma hos barn måste samhället kraftsamla för att vända utvecklingen, skriver Vivianne Macdisi.

När vi står inför ett sådant samhällsproblem som fetma hos barn måste samhället kraftsamla för att vända utvecklingen, skriver Vivianne Macdisi.

Foto: Charlotte Winberg

Debatt2019-10-22 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnfetma är ett växande folkhälsoproblem. Ett problem som barn och unga riskerar att bära med sig hela livet och som dessutom ger upphov till ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och psykisk ohälsa. 

Enligt forskare vid Uppsala universitet lider vart femte barn i Sverige av fetma eller överviktigt.

När vi står inför ett sådant samhällsproblem måste samhället kraftsamla för att vända utvecklingen. Under vårt styre i Region Uppsala tog vi därför tillsammans med Akademiska barnsjukhuset och Uppsala universitet initiativ till ett projekt som kallas ECHO-zone. I en så kallad ECHO-zon, där ECHO står för Ending ChildHood Obesity, samverkar politiker, hälsoekonomer, forskare, näringsliv och andra aktörer för att förebygga barnfetma. Tanken är att skapa en omgivning där barn kan växa upp på ett hälsosamt sätt med bra mat och mycket rörelse. Det viktigaste är just det samlande engagemanget och kunskapen som involverar hela samhället. 

På topphälsomötet Uppsala Health Summit 2016 inleddes en diskussion om att etablera en eller flera ECHO-zoner i Uppsala län i ett samarbete mellan Region Uppsala och en eller flera av länets kommuner. Vi avsatte budgetmedel och arbetet var tänkt att bedrivas tillsammans med Tierps kommun. 

När ledande forskare, politiker och näringsliv nu återigen samlades för Uppsala Health Summit 2019 hade ingenting hänt. 

Arbetet framskred som planerat fram till hösten 2018, men efter att de blågröna partierna tog över styret av Region Uppsala har utvecklingen inte bara stannat av, utan de har till och med beslutat att plocka bort arbetet från budgeten. 

Att inrätta specifika zoner mot barnfetma, där flera samhällsaktörer går samman samtidigt som forskare följer arbetet, hade kunnat ge upphov till nya lösningar. Lösningar som hade kunnat användas i fler delar av både Uppsala län, dess kommuner och nationellt. Det är mycket beklagligt att det blågröna styret har kastat förslaget i papperskorgen. Arbetet mot barnfetma är alldeles för viktigt för att fastna på idéstadiet. 

Det behövs handlingskraft och konkreta åtgärder som förbättrar vardagen och förutsättningarna för unga att må bra, äta rätt och röra sig mer.

Den bästa vården är nämligen den som inte behöver ges. När förebyggande insatser och en god hälsa gör att du förblir frisk. Allt för ofta glöms denna viktiga insikt bort. Så tycks även vara fallet när det gäller barnfetma. Studier visar att fetma hos barn ofta leder till fortsatta hälsoproblem senare i livet. Just därför är det så kortsiktigt av de blågröna att inte gå vidare med detta viktiga förebyggande arbete. 

Det blågröna styret i Region Uppsala lyfter gärna hur viktigt det är med barns hälsa. På regionfullmäktige går de upp och pratar om att övervikt bland barn och unga ökar och att det är viktigt att vi motverkar det. Men samtidigt lägger de ner en av de viktigare satsningarna som gjorts mot barnfetma utan att ersätta det med något annat. 

Som socialdemokrat tror jag att vi bäst löser samhällsproblem tillsammans. Att alla delar av samhället ska gå samman för att bygga ett bättre samhälle. Arbetet mot barnfetma är inget undantag. När alla goda krafter, som skola, förskola, primärvård och samhällsplanerare, näringslivet sätter sig vid samma bord och tillsammans tar fram lösningar slipper enskilda barn hamna mellan stolarna.  

Under lång tid har problemen med barnfetma tillåtits öka i vårt län.

Det är dags att vi vuxna sätter oss ner och visar att vi tillsammans kan motverka problemen. Genom samarbete och gemenskap kan vi ge fler chansen till ett gott och hälsosamt liv. Så bygger vi ett starkare samhälle. För alla.