Skrota symbolpolitiken och tänd lamporna

I stället för att stävja utveckling ska fler människor ha möjligheten att tända en lampa, utan utsläpp, skriver två företrädare för MUF.

John Manders

John Manders

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2019-03-30 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon, söndag, är det Earth Hour. Detta är ett fenomen som startades för några år sedan för att uppmana hushåll och företag världen över att släcka sin belysning och andra ”icke-nödvändiga” elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan. En förvisso fyndig kampanj som belyser en av vår tids största frågor, särskilt för vår generation.

Tyvärr offras klimathotet och den mänskliga utvecklingen på symbolpolitikens altare.

Moderat miljö- och klimatpolitik är i grunden enkel: den som skräpar ned och släpper ut också ska betala för sig. Detta samtidigt som politiken ska ta hänsyn till marknadsekonomi, innovation och eget ansvar. Klimathotet kan inte vänta, och vi har därför en skyldighet agera. Klimathotet begränsas dock inte av landsgränser, det är ett globalt problem och kräver därför också ett globalt ansvar.

Sverige måste vara ett föregångsland vad gäller klimat- och miljöpolitiken där vi måste se till att minska utsläppen, samtidigt som tillväxten ökar. Detta är något som regeringen misslyckats med. Under den gångna mandatperioden har mängden utsläpp i Sverige ökat och mängden effektiv miljöpolitik minskat.

Enligt Konjunkturinstitutet så har sju av åtta av regeringens åtgärder varit ineffektiva – ändå står vi här i dag med en flygskatt och återinförda elcykelsubventioner.

Detta trots att de inte fungerar. Ja, det gäller även flygskatten. Flyget står redan för kostnaden för sina utsläpp via EU:s utsläppsrätter, och snart även genom FN:s utsläppshandel. Det enda som den svenska flygskatten gör är att skapa en dubblerad skattebörda, samtidigt som avgångarna, och således utsläppen, förflyttas till något av våra grannländer. Detta är verkligen inte att ta ansvar, både vad gäller Sveriges internationella roll eller vår ekonomiska tillväxt.

Vi behöver flytta fokus i debatten från symbolpolitik till effektiva åtgärder. Här anser vi i Moderata Ungdomsförbundet att det finns utrymme till förbättring:

• Satsa på forskning och utveckling. Svensk forskning och innovation är det bästa och mest effektiva sättet vi kan bidra i det globala klimatarbetet. Det är även genom forskning och innovation vi hittar nya lösningar och kan ställa om till ett fossilfritt samhälle.

• Satsa på ren el och energi. I takt med att vi också ställer om till ett fossilfritt samhälle behöver vi producera mer el, något som ställer krav på Sveriges energiförsörjning. Sveriges utveckling och klimatet behöver att politiker slutar hantera kärnkraft med beröringsskräck och vågar satsa på åtgärder som gör skillnad.

• Satsa på internationella klimatinvesteringar. Vi anser att de två miljarder kronor som finns öronmärkta i biståndsbudgeten till klimatåtgärder utomlands används så effektivt som möjligt.

När Earth Hour börjar klockan 20.30 i morgon kommer miljontals människor runt om i världen att släcka sina lampor i en symbolgest för jordens klimat. Detta samtidigt som mer än en miljard människor inte har tillgång till elektricitet.

Målet med klimatpolitiken får aldrig landa i att stävja samhällsutveckling och tillväxt. I stället ska fler människor ha möjligheten att tända en lampa, utan utsläpp.

Konflikten måste ligga i hur vi agerar i förhållande till klimathotet. Här är MUF:s linje tydlig: vi har inte tid att kasta tid och pengar på åtgärder som inte fungerar. Sverige behöver en effektiv miljöpolitik, med mindre poserande och plakatpolitik.

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

John Manders, distriktsordförande MUF Uppsala län

Läs mer om