Tryggheten skapas i våra bostadsområden

Ge människor en chans att själva skapa ett tryggare Uppsala via bostadsområdena, skriver representanter för Hyresgästföreningen.

Jens Nilsson

Jens Nilsson

Foto: Niklas Lundengård

Debatt2019-11-12 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen kunde vi Uppsalabor läsa om att trygghetsfrågan dominerade budgetdebatten vid senaste fullmäktige. I fokus var frågan om hur kommunen i stort ska skapa trygghet.

Vi på Hyresgästföreningen är precis som resten av Uppsala oroade över den utveckling som sker mot en mer otrygg stad, och vi tror att det är i våra bostadsområden som grunden till en trygg stad skapas. 

Därför ser vi med oro på en utveckling där hyresvärdar väljer att satsa mindre och mindre på att ge hyresgäster inflytande och egenmakt över sina områden. 

Vi ser att kvarterslokaler som tillhör hyresgästerna och som utgör en naturlig plats att mötas på inte byggs i nya områden, i stället görs det plats åt butikslokaler. Vi ser också hur vissa kvarterslokaler som hyresgästerna har tas tillbaka av hyresvärdar och står tomma eller används av hyresvärdarna själva vid sporadiska tillfällen. 

Vi upplever också allt oftare att det ekonomiska stöd som Hyresgästföreningen får för att stötta den lokala verksamheten i bostadsområdena dras in eftersom hyresvärdarna själva säger sig sköta det.

Historiskt sett har samarbetet med framförallt de allmännyttiga bostadsbolagen setts som en självklarhet, och vi har samarbetat brett kring frågor om inflytande och trygghet för alla hyresgäster. Det har också inneburit att bolagen varit med och finansierat arbetet, vilket är av stor vikt för oss som en organisation finansierad av medlemsavgifter. Resultaten har också varit goda för alla parter; undersökningar visar att hyresgäster som känner att de har inflytande över sitt boende och sitt område är mer nöjda med boendet i sin i helhet. 

Nu vill bolagen oftare enbart finansiera begränsade projekt, som inte alltid utformas utifrån de boendes önskemål och behov. Resultatet blir att vi jobbar med enstaka frågor i stället för ett helhetsarbete kring inflytande och trygghet för alla hyresgäster. 

Problemet är då att hyresgästerna ibland inte får möjligheten att ordna den verksamhet de vill ha för att skapa trivsel och trygghet. Vad har hyresgästernas egenmakt då tagit vägen? Vilken plats och stöd får de för att skapa trygghet på sitt sätt?  

Vi tror inte att vi löser trygghetsfrågan enbart genom politiska lösningar som kameror och vakter. Vi tror att en minst lika viktig del är att vi är ute i våra områden och lär känna våra grannar. Gränby, Sävja, Stenhagen eller Gottsunda blir inte tryggare enbart av kameror och vakter utan av grannar som hejar och småpratar på trottoarerna, av att det finns parker och lekplatser i områden där barnen kan cykla och leka och av att vi hyresgäster har knutpunkter där vi får träffas och lära känna varandra. 

Vi ser både att politiker och bostadsbolag i Uppsala står ansvariga inför de hyresgäster som bor här och upplever sina områden som otrygga.

Ni måste sänka blicken och låta människorna få vara med och själva skapa tryggheten. Vi som organisation välkomnar ett ökat samarbete kring dessa frågor med såväl Uppsala kommun som hyresvärdar och bostadsbolag.

Ge människor själva en chans att vara med och skapa förändringen mot ett tryggare Uppsala – det är i bostadsområdena som tryggheten skapas.

Anna Johansson Dahl
Anna Johansson Dahl