För oss som är företagare är sambandet mellan konkurrenskraftiga företag och välfärd solklar. Tyvärr är det långt ifrån alla som har det sambandet klart för sig.

Utan företag inga jobb, utan jobb inga skatteintäkter, utan skatteintäkter ingen välfärd. Vill vi kunna köpa mer skola, vård och omsorg måste vi ha bästa möjliga villkor för att starta, driva och utveckla företag, ett företagsklimat i topp helt enkelt.

Det är politiker som skapar ramarna och villkoren för företagande. Kloka politiska beslut kräver kunskap om en företagares vardag. Vi vill bidra till den kunskapen genom att öppna upp våra företag för politiker i vår närhet.

I början av november kommer flera av regionens politiker få möjligheten att praktisera på ett av våra företag. Vi hoppas och tror att de nappar på det erbjudandet. Förutom att politikerna får en inblick i våra företag får vi också en chans att tillsammans diskutera vilka förändringar och förbättringar som krävs för att vi ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga, växa, anställa och därmed faktiskt bidra till vår gemensamma välfärd.

Vi har hög ungdomsarbetslöshet i regionen, även om vi inte är så hårt drabbade som andra regioner. Förutom politikerpraktiken kommer vi också i början av november att vilja träffa gymnasieklasser i regionen. Vi tänkte dela med oss av vår resa som företagare, hur man hittar sina drivkrafter och göra något av dem, hur vi tänker när vi anställer, vikten av nätverkande/relationsbyggande och varför utbildning är viktigt för ett kommande arbetsliv.

Vår förhoppning är att några unga ska få upp ögonen för eget företagande och att fler ska förstå hur en företagare och arbetsgivare tänker och agerar. Vi ser fram emot spännande diskussioner i de klasser vi besöker!

Redan innan vi träffar våra praktiserande politiker har vi några önskemål som kan vässa Uppsalaregionens företagsklimat ytterligare.

1. I alla kontakter med regionens kommuner vill vi bli bemötta som kunder. Det borde vara en självklarhet att vi alltid får veta hur lång tid ett tillståndsärende tar.

2. All offentlig upphandling ska vara fullständigt öppen och så enkel som möjligt i alla led. Bjud in oss företagare att vara med och ge input kring den senaste utvecklingen i en bransch, då blir upphandlingen bättre och kommunen gör en bättre affär. Det i sin tur betyder att vi använder våra skattepengar på bästa möjliga sätt.

3. En del av kommunerna i regionen, men långt ifrån alla, har företagarråd. Via företagarråden kan kommunen få viktig input för att fatta klokare beslut som inte försvårar och i bästa fall förbättrar för företagen. För ett bättre företagsklimat: Inrätta ett företagarråd i alla regionens kommuner.

4. Gör det obligatoriskt för regionens kommuners tjänstemän att göra ett visst antal företagsbesök varje år. För att kunna göra ett bra jobb måste man känna sin kund.

5.Premiera de skolledare som etablerar nära samarbeten med näringslivet.

Sofie Skaränger

vd Jobbet.se

Mikael Ljungström

vd Enköpings djurklinik

Elisabeth Moglia

vd Elisabeths Ost och Delikatesser AB

Erland Olsson

vd Sofrosyne

Bitte Ljungström

vd Vidilab AB

Jan Frischenfeldt

vd X-O Graf Tryckeri AB

Lotta Wiström

verksamhetschef Sinnligt Barnmorskemottagning

Camilla Lundström

ägare Cameo design

Peter Ekerling

Prelift/Finansteknik

Stina Fredriksson

vvd Noors Slott AB

Björn Olerud

vd, IT-hantverkarna Uppsala

Nina Brunstedt

vd, Säva Ridcenter AB

UNT 13/10 2012