Airbnb står inte för allt ont i världen

Andra pekar finger på plattformarna för att tjäna pengar

Att vilja förbjuda den ena men inte den andra beror på pengar.

Att vilja förbjuda den ena men inte den andra beror på pengar.

Foto: Kallestad, Gorm

Krönika2019-11-05 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I helgen mördades fem människor vid en fest i Orinda, strax utanför San Francisco i Kalifornien. Det skedde i ett hus som hyrts via plattformen Airbnb, där privatpersoner kan hyra ut korttidsboende till andra personer.

Huset i Orinda var ett ställe där ägaren inte bor på platsen utan bedriver systematisk uthyrning för att tjäna pengar, något som blivit allt vanligare på Airbnb. Det har fått hotellfack, politiker och delar av allmänheten i många länder att vända sig mot plattformen.

I Barcelona anordnades sommaren 2014 protester mot Airbnb som ansågs öka vad invånarna kallade ”fylleturismen” vilket urholkar den lokala kulturen. I Sverige rapporterades redan vintern 2016 om bordeller i lägenheter som hyrs ut i andra och tredje hand via Airbnb (DN, 8/2-16). På senare år har polisen gått ut och beskrivit det som ett växande problem i arbetet mot prostitution och människohandel.

Och i den amerikanska delstaten New Jersey har frågan om uthyrning via Airbnb ska tillåtas blivit föremål för folkomröstning i samband med lokalvalet i Hudson som avgörs natten till onsdag.

Motståndare till plattformen menar att människors profitmotiv grumlar intresset av att ta hand om bostaden och hitta skötsamma hyresgäster, och att omgivningen då drabbas av höga ljud, nedskräpning och eventuellt brott.

Med teknologier som förändrar städer, människor och hela industrier så omförhandlas gamla sociala och ekonomiska kontrakt. Det är därför begripligt att vissa vill rikta sin oro eller ovilja till förändring mot något. I dag kan ett fåtal röster framställa saker som vilt mer skadliga än de faktiskt är.

Att boka andra former av boende som hotellrum har också blivit enklare och mindre övervakat tack vare nya bokningssidor. Det öppnar även nya sätt att fortsätta bedriva prostitution på hotellrum.

För att spärra eller avboka en gäst kräver dock bokningssidorna polisanmälningar. Men försäljning av sex är lagligt i Sverige. Så ännu sker vart fjärde sexköp i landet fortfarande på ett hotell, trots allt närmre samarbete med polisen för att upptäcka prostitution.

Att hyra ut privatbostäder tjänar hotellen inga pengar på. Inför omröstningen i New Jersey har hotellägare och fack i närområdet, inklusive Airbnb:s största amerikanska marknad New York, donerat pengar till kampanjer som vill förbjuda uthyrningstjänsten. Men varken i Sverige eller USA vill hotellindustrin förbjuda bokningssidorna.

Att något dåligt förekommer på en plattform är som bekant ett dåligt argument för att förbjuda plattformen som sådan. Ändå höjs fler röster för att få bort Airbnb. Det är inte företagets fel att fem mord begås i Orinda eller att prostitution förekommer i Sverige. Men det finns pengar att tjäna på att folk tror det.