Polisen i Stockholm har fått nya riktlinjer fram till årsskiftet, rapporterade Ekot i går. Inga bedrägeribrott på upp till 5 000 kronor ska utredas ”i normalfallet”. Det handlar om mellan 100 och 150 ärenden om dagen. Anledningen är resursbrist och åtgärden kan förlängas efter nyår. Signalvärdet för dem som ägnar sig åt att stjäla från andra, främst via nätet, kan inte underskattas. Det är faktiskt fritt fram i Stockholm tills vidare.

Detta är skäl nog att inte rösta på övergångsregeringens budget vid onsdagens sammanträde i riksdagen. Måndagens besked från Centern och Liberalerna var också att de inte ämnar göra det, och därmed kommer Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag att gå segrande ur omröstningen. SD har meddelat att de tänker rösta med M och KD i slutomgången mot övergångsbudgeten.

Statsminister Stefan Löfven är inte enbart besviken över utvecklingen, även om han skulle få bilda regering igen. Polisen och försvaret är två utgiftsområden som är inne i en kraftig expansionsfas, och av goda skäl. Frysta ramar under första halvåret 2019 skulle drabba båda avsevärt, och därmed landets yttre och inre säkerhet. S och alliansen är också i princip överens, även om M/KD-satsningen på försvar och polis är större. Av samma skäl är fem miljarder extra till välfärden, som statsbidrag till kommuner och landsting, välkommet.

Värre för Löfven är det med inkomstskattesänkningen på tio miljarder, det nya jobbskatteavdraget. Det är naturligtvis klassisk allianspolitik, att det ska löna sig att jobba. Det är bra att detta genomförs och historien visar att det är svårt att rulla tillbaka skattesänkningar. ”Folk har hunnit vänja sig”, som finansminister Magdalena Andersson (S) brukar säga.

Flygskatten, införd 1 april i år, borde däremot få vara kvar. Att med två dagar kvar av det på många sätt avgörande klimatmötet i Polen rösta för fortsatt skattebefrielse av flygbränsle är inte bara miljömässigt fel, det är rent av provocerande.

Utöver skattesänkningarna är också M/KD-budgeten avskalad som en övergångsbudget. Det går att träta om huruvida Arbetsförmedlingen ska erbjuda extratjänster eller nystartsjobb, men de stora politiska utmaningarna ligger bortom de gamla blockens fögderi. Det behövs långsiktiga överenskommelser för migrationen och integrationen, för att sänka trösklarna till jobb och för att alla ska kunna få en bostad.

Kortsiktiga prestigevinster får inte komma i vägen för de samtal som måste komma i gång, oavsett vilka som ingår i den nya regeringen. Ansvaret faller på alla partier. Onsdagens seger för Ulf Kristersson innebär inte att alliansen är tillbaka vid nyår, bara att vissa förslag som gillas av hans gamla kamrater kan genomföras. Och så innebär det att försvaret kan planera för nya övningar och Stockholms bedragare åter riskerar att gripas och ställas till svars.