De är namngivna och åtalspunkterna är i så hög grad detaljerade att det måste vara genant för den ryska militära underrättelsetjänsten. Det står klart att amerikanerna har en god inblick i dess handlande och metoder. Att åtalspunkterna samtidigt är offentliga och så detaljerade tyder på att man vill varna GRU för att fortsätta att agera i USA.

Det ser för ögonblicket ut att ha haft viss effekt. GRU:s ”trollfabrik” i S:t Petersburg ligger för närvarande lågt på nätet i USA.

Läser man åtalet kan man se hur ryssarna på Facebook och Twitter har etablerat en rad konton som ger sken av att ägas av amerikanska medborgare. Stulna eller förfalskade ID-handlingar har använts när dessa konton etablerades. Detta kan vara en anledning till viss oro i vårt land, där pass anmäls som borttappade i en häpnadsväckande omfattning.

Det är intressant att se hur ryssarna använt sina nätkonton. I första hand har de inte stött en viss kandidat, även om målet tycks ha varit att försvåra för Hillary Clinton att bli vald. Inläggen har i stället gått ut på att splittra det demokratiska partiet mellan Clintons och Bernie Sanders anhängare. Tillkommer så de ryska intrången i det demokratiska partiets datorer, som resulterade i att Clintons och andras e-post gjordes offentlig med benägen hjälp av Wikileaks och Julian Assange. Han lär nog sitta fast på Ecuadors ambassad i London länge än, om han inte blir utsparkad.

Metoden är densamma som den ryska regimen under Putin använder för att försvaga den Europeiska Unionen och demokratiska och liberala krafter i Europa.

Men dessa skumraskaktiviteter äger inte enbart rum på nätet utan i hög grad i den fysiska världen. Ett livligt utbyte med och ekonomiskt stöd till högerextremister runt om i Europa pågår dagligen. Det var uppenbart att stora ryska belopp via en tjeckisk bank lånades ut till Marine LePen före presidentvalet i Frankrike.

Hos oss står det klart att nazister och folk i eller med bakgrund hos SD har ryska kontakter. Säkerhetsmässigt är det ett stort bekymmer om personer med platser eller kontakter i Riksdagen utsätts för sådan påverkan.

Inlägg på nätet blir i ökande grad hotande, oanständiga och hånfulla. De som utifrån vill påverka våra val och vår politiska vardag har därför en lätt uppgift. De verkar inom en redan befintlig armé av svenska ”nyttiga idioter”. Det är hög tid att alla goda människor höjer sina röster. Anständighet är snart en bristvara i Sverige, dock inte skamlöshet.

Därför blir det genant när moderatledaren Kristersson inte vågar såga Hanif Bali rätt av, när denne lägger ut en bild på sig själv med automatvapen. Partiets ångest över SD:s dragningskraft på de egna väljarna är alltför stor.

Bo Pellnäs

Säkerhetspolitisk debattör och fristående kolumnist i UNT