Fredsförhandlingarna om kriget i Jemen i uppländska Rimbo har kallats en succé. Inte för själva resultatet, något fredsavtal finns inte ännu, men för att förväntningarna var så lågt ställda. Från att inte ha pratat med varandra på 2,5 år har parterna kommit överens om flera konkreta steg på vägen mot mer djupgående samtal om att sätta punkt för konflikten.

Den viktigaste överenskommelsen mellan den jemenitiska regeringen och Huthirebellerna gäller ett eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah. Samtliga styrkor kommer att dras tillbaka både från hamnen och från staden. Det är det första tillbakadragandet under hela konflikten och det blir verklighet kan livsviktiga förnödenheter börja föras in i större skala till en befolkning där 14 miljoner människor står på randen till svält.

”Det är en lång väg kvar och många frågor kvar att diskutera, men det är i alla fall början på en process där slutresultatet kan bli fred i Jemen och en framtid som jemeniterna förtjänar”, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres efter mötet. Parterna har kommit överens om att fortsätta samtalen med ett nytt möte i slutet av januari.

Utrikesminister Margot Wallström konstaterade efteråt att ”det här får aldrig mer kallas en bortglömd konflikt”. Att samtalen över huvud taget ägt rum (det gick inte i Geneve tidigare) är en framgång för den svenska regeringen och för de två åren i FN:s säkerhetsråd, liksom för Sverige som ett medlingsland. Sverige är fortfarande en stabil och trovärdig samtalspartner i internationella konflikter.

Men misstänksamheten finns kvar mellan rebellerna och regeringen i Jemen. I bakgrunden finns också den stora konflikterna mellan saudierna och Iran. Det finns många som vill gå ur Jemenkriget som vinnare. Det enda säkra är att den jemenitiska befolkningen är den stora förloraren i ett krig som krävt tiotusentals civila offer under snart fyra år. Rimbosamtalen är en början till att förhindra en ännu större humanitär katastrof.