Extra: extremkylan slår till igen. Och så en snösmocka på det. Ingenting fungerar i samhället, vi har ingen el och bussar och tåg står stilla. Varningarna klassificeras kanske som klass 2 – mycket besvärligt väder – åtminstone någonstans i landet. Någon meteorolog varnar oss för att över huvud taget sätta foten utanför dörren. Det är en vanlig dag i månadsskiftet januari-februari på sajterna som tillhör det som tidigare kallades kvällstidningar.

Till att börja med kan man konstatera att det blir besvärligt ibland. Och att eftersatt underhåll av järnvägen gjort det svårt att pendla, inte minst mellan Stockholm och Uppsala. Trafikverket satsar över åtta miljarder kronor på underhåll av spår, ledningar och växlar, men man slåss både mot gamla försyndelser (bottennivån för 20 år sedan) och en kraftigt ökad tågtrafik. Detta är samhällsproblem som behöver åtgärdas, och detsamma kan gälla infrastrukturen för elförsörjningen.

Men tillbaka till vädret. Att det kommer två decimeter snö och är tio minusgrader är inte på något sätt extremt vid den här tiden på året i den här delen av världen. Det är tvärtom normalt och alla har förhoppningsvis kläder och utrustning som är lämpliga för att vistas i helt vanligt vinterväder. Ja, till och med njuta av det på isar, i skidspår eller i pulkabackar. Sittunderlag och en termos varm choklad hör till.

Det klagas på snöröjning, på att det inte går att ta sig fram. Mest i Stockholm där alla gator är fulla av bilar men där det tydligen ska gå att röja ändå. Men även i Uppsala där cykelbanan blev knagglig eftersom man inte tog det första lagret när det kom, det hann frysa på. Och varför ska just vår gatstump röjas sist på hela kommunkartan? Återigen, det finns brister. Men är inte beredskapen för snö egentligen ganska fenomenal? Traktorerna som sprids över stan och till slut når överallt, även om klockan passerat midnatt.

Vi behöver lite perspektiv. När det snöade i Storbritannien i fjol fick storflygplatsen Heathrow ett vitt lager på ett par centimeter. Allt flyg ställdes omedelbart in och dagen därpå var det någon som frågade: Hur gör de i Norge och Sverige? Jo, vi röjer. Arlanda har ett antal traktorer i beredskap, förarna är inte sällan jordbrukare som har mindre att göra på vintern.

Den gångna helgen var det dags igen. Snön föll väster om London och där rådde verkligt kaos, med bilar kors och tvärs över motorvägsfilerna. Att skolor stänger är en självklarhet, liksom att man inte sandar om det fryser på. Självklart törs ingen gå ut, det behövs inga varningar från meteorologer för att förstå det.

I somras rådde extremväder i Sverige, med långvarig hetta och torka. Nu är det vinter och vissa drabbas till och från av besvär. Vi kräver att samhället ska vara berett på allt, överallt och hela tiden. Men beredskapen är rimlig, till och med bra. Snart är det för övrigt vår.