Många har ju redan röstat. Men i år avgörs inte vem som får bilda regering på söndag. Allt tyder på att förhandlingarna mellan partierna kommer att ta en hel del tid, för regeringsfrågan är sannerligen inte lättlöst.

Som det ser ut nu får de rödgröna flest röster. Men de får inte majoritet. Sverigedemokraterna är det parti som avgör. Om SD väljer att rösta med alliansen, så kan det bli en alliansregering. Men moderatledaren Ulf Kristersson har sagt att han inte vill samarbeta med SD. Å andra sidan har han tydligen ingenting emot att SD röstar för en alliansregering och därmed ger den majoritet i riksdagen.

Frågan är bara vad som händer sedan. När riksdagen röstar till exempel om alliansens budget är det ju inte självklart att SD ställer upp och röstar för den. Det är uppenbart att SD vill ha betalt för sitt stöd. Inte självklart en plats i regeringen – det skulle nog kunna bli besvärligt – men ett avgörande inflytande över regeringens politik skulle nog sitta bra.

Kan Ulf Kristersson hantera en sådan situation? Han har ju sagt att han inte vill samverka med SD. Hur ska han då hantera budgeten?

Stefan Löfven vill uppenbarligen gärna stanna kvar som statsminister och S plus deras stödpartier MP och V får sannolikt fler röster i riksdagen än alliansen. Men inte heller Löfven har majoritet. Det är han väl medveten om och har därför mumlat lite vackert om samarbete med centern och liberalerna. C har sagt nej och Jan Björklund (L) svarat lite oklart.

En regering som består av S+C+L och eventuellt MP ser ju bra ut men har troligen inte heller majoritet i riksdagen. Och hur hade Stefan Löfven tänkt hantera Vänsterpartiet? Skulle V inte få vara med i regeringen så är det ju inte självklart att partiet stöder en sådan regering.

Skulle Löfven kunna tänka sig att regera i minoritet och tvingas förhandla med andra partier om varje viktigt förslag i riksdagen? Att han skulle kunna söka stöd hos SD är osannolikt.

Att SD skulle komma med i en regering verkar orimligt, men en regering som leds av Ulf Kristersson kanske kan förhandla med SD, även om han inte vill det i dag. Men då skulle ju C säga nej. Kanske vore det enklare med en liten regering, till exempel med bara socialdemokrater eller en mittenregering med C och L? En sådan regering skulle tvingas förhandla om allting, men det vore kanske ändå lättare? Två tidigare tunga ministrar, Göran Persson (S) och Anders Borg (M) har uttalat sig för en regering S+M, men den lösningen är nog inte särskilt sannolik. Och så finns dagens alternativ S+MP.

En lösning vore att oppositionen lägger ned sina röster men det fungerade ju inte förra gången. Någon riktigt attraktiv lösning finns nog inte.

Så vad blir det? Ingen vet. En regering måste det ändå bli trots allt.