Herrfotbollslaget Sirius hade tre Stockholmslag före sig i Allsvenskan som avslutades i helgen. Då är det kanske extra skönt att läsa nyheten att Uppsala i alla fall är en mer attraktiv stad än Stockhom. I fjol var det första gången som fler flyttade från Stockholms län till Uppsala kommun än vice versa, skriver UNT (13/11). Med över 5 000 nya invånare i Uppsala varje år, totalt 223 993 efter tredje kvartalet, kan storstadsambitionerna hållas levande.

Men delvis är denna tävling mellan städerna ett ”race to the bottom”. Redan för tre år sedan presenterade Stockholms handelskammare en rapport där hälften av 600 tillfrågade företagare uppgav att bostadsbristen gjorde det svårare att rekrytera ny personal. Vart femte företag hade misslyckats helt att anställa just därför att den som skulle få jobbet inte hittade en bostad.

Uppsala bygger ju mest i landet och borde inte ha samma problem. Om det bara gällde att få tak över huvudet skulle man kanske inte ha det heller. Men en stad som vill vara attraktiv behöver mycket mer än så.

Stockholmarna som väljer att flytta hit lockas kanske av 30-40 minuters tågresa till jobbet i Stockholm, samtidigt som de kan komma hem till en mindre stad med lugnare tempo och nära till naturen. Om de då drabbas av tågförseningar varje vecka, bor tätt som i Vasastan samt sitter i bilköer runt om i Uppsala som påminner om Essingeleden eller Södra länken, då kan flyttlasset snart gå åt andra hållet igen.

Staten, regionen och kommunen har ett gemensamt problem att lösa och det är att skapa en kollektivtrafik, ett vägnät och ett spårnät, som anstår en större stad. Uppsalapaketet är en bra utgångpunkt, men det måste fyllas med innehåll och få ett slutdatum. Kommunens alldeles egna bekymmer är stadsplaneringen. Att bygga fler täta urbana områden av typ Hammarby sjöstad är att göra precis motsatsen mot vad som fått folk att flytta hit. Tänk om angående Eriksberg till att börja med.

Ett annat område som hotar att göra Uppsala mindre attraktivt är bristen på trygghet. Där vill man verkligen inte följa i Stockholms, Göteborgs och Malmös fotspår, genom att skapa stadsdelar med segregation, utanförskap, parallella strukturer och i yttersta fall skottlossning på gatorna.

Omkring hälften av Uppsalas befolkningsökning kommer från utlandet, majoriteten av dem är nyanlända. Att arbeta med integration och en likvärdig skola är högsta prioritet för kommunledningen, nu och ett antal år framåt. Utvecklingen i Gottsunda och Gränby måste brytas och inga andra stadsdelar får närma sig hur det ser ut där i dag.

Attraktivitet är en snygg, ren och trygg stad med goda kommunikationer, välplanerade bostadsområden, en välfärd av högkvalitet, en rik fritid och tillgång till natur. Uppsala bör sikta på att bli större, men inte på att bli som Stockholm. Sirius fotbollslag är ett undantag.