För de flesta är det mest ett irriterande moment. När det ringer under middagen på fredagskvällen och man är tvungen att avspisa en försäljare. Men för andra kan det vara upprinnelsen till en affär som förändrar hela livet, som leder till skulder som inte kan betalas tillbaka. De mest cyniska företagen specialiserar sig på att ringa till äldre och lura dem att exempelvis teckna nya telefonavtal.
”De ville ta över min pappas abonnemang från Telia”. ”Har lurat min svärfar på ett företagsabonnemang”. ”Pratade bara om seniorrabatt”. ”Sluddrar när de kommer till frågan om pris och bindningstid”. I höst har företaget 4One varit aktuellt då man försökt få äldre att byta ut sitt fasta telefonabonnemang. Sedan i våras har 4One dragit på sig nästan 80 anmälningar till Konsumentverket. Försäljarna har lämnat vilseledande och falsk information, och de drabbade har sedan fått fakturor på abonnemang de inte beställt.
I fjol hette bluffmakarna Pro Call och Pro Telecom. Precis som 4One hade dessa en mängd bolag registrerade under ett brittiskt moderbolag. Syftet tycks vara att tjäna så mycket pengar som möjligt innan ryktet börjar gå, Konsumentverket slår larm och medierna börjar skriva. För 4One ”gick larmet” 15 september, då man försvarade sig i SVT och sade sig ha ”nolltolerans” mot dessa försäljningsmetoder. Varpå man drog på sig ytterligare ett 30-tal anmälningar under några veckor.
Om telefonförsäljaren har gjort fel kan Konsumentverket i nästa steg utdöma vite. Men om försäljaren enligt lagen gjort rätt och kunden verkligen gått med på att teckna abonnemanget? Ja, då måste lagen ändras. Och detta lär också bli följden av den statliga utredningen Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning som nu är ute på remiss.
May Strandberg, konsumentvägledare i Uppsala och Östhammars kommuner, säger till UNT (26/10) att lagen om 14 dagars ångerrätt också bör gälla företag. Det är nämligen så att företagen i många fall fått privatpersoner att skriva över sitt telefonabonnemang på företaget (om man till exempel äger en jordbruksfastighet), just för att kringgå ångerrätten. Hon säger också att muntliga avtal inte ska vara bindande, att de ska följas upp med en skriftlig namnteckning så att man ”i lugn och ro kan titta igenom vad man kommit överens om”.
Detta borde räcka långt för att freda hemmet från de övergrepp det faktiskt är frågan om. Konsumentrådgivarna vill gå ett steg längre och freda oss helt från försäljningssamtal, genom att ersätta nix-registret med ett ja-register för dem som vill ha samtal. Men detta skulle nog helt beröva mindre företag telefonen som marknadsföringskanal, vilket skulle göra det svårt att nå ut över huvud taget. Det räcker om man kan säga nej till reklam. Eller ja, och ändå känna sig trygg med att man inte binder sig för något när det ringer.