De räknar, dessvärre ofta helt realistiskt, också med att bli förlåtna av väljarna. Nu handlar det om förre presidenten Nicolas Sarkozy som enligt långvariga och ihållande misstankar fick finansiering för sin valkampanj 2007 från Libyens diktator Moammar al-Gadaffi. Scener med resväskor fulla med sedlar som levereras i skydd av mörkret för användning i valkampanjen ger historien ett drag av billig agentfilm. Men det är klart, ska man olagligt sponsra en presidentkampanj i ett annat land med 50 miljoner euro så kan man inte använda de normala kanalerna för penningöverföring.

I utbyte skulle Sarkozy förstås se till att ingen internationell aktion mot Gadaffis diktatur ägde rum. Men 2011 utbröt den arabiska våren och nådde snart också Libyen. En snabb militärinsats, med Frankrike som ledande initiativtagare, fick bort Gadaffi och med honom också de bevis som förmodligen fanns för de generösa kampanjbidragen.

Men Frankrike har också ett fungerande rättsväsende. I veckan nådde utredningen fram till Sarkozy själv, som tillfälligt frihetsberövades. Kan misstankarna mot expresidenten ledas i bevis så är fängelsestraff inte uteslutet. Att Sarkozy skulle kunna komma tillbaka som presidentkandidat förefaller i dag mycket osannolikt. Och den franska ”reguljära högern”, för närvarande kallad Republikanerna, får ännu svårare än tidigare att komma tillbaka som en stark nationell kraft.

Håkan Holmberg