Priset på kokain och heroin i Sverige har fallit till en tredjedel på 30 år. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) började följa utvecklingen 1988, av narkotikapriset på gatan justerat för prisökningar. Även priset på cannabis har sjunkit kraftigt på 30 år, även om en prisökning noterats på 2010-talet, mycket beroende på att rushalten (THC) höjts.

Den främsta förklaringen till prisraset är att mängden narkotika ökat i landet. Narkotika finns nu tillgängligt överallt och i storstäderna sker försäljningen öppet på många håll. Drogerna strömmar in till Sverige samtidigt som tullen gjorde färre beslag i fjol, 5 563 mot 6 679 året innan. Mängden droger som beslagtogs minskade också kraftigt, särskilt vad gäller hasch, marijuana och amfetamin. Just cannabisdrogerna ses som basinkomsten för de kriminella gängen i utsatta förorter.

SVT-journalisten Janne Josefsson gör i serien ”Josefsson” återbesök på platser och träffar personer han tidigare intervjuat. I onsdags besökte han Göteborgsförorten Bergsjön, 25 år efter sitt förra reportage. Då, på 1990-talet, handlade det om farorna med segregationen. Han intervjuade svenskfödda som flyttade därifrån och invandrade som ville flytta, med tanke på sina barn, skolan, den stigande otryggheten och svårigheten att lära sig svenska och få ett jobb.

Återbesöket handlade om en stadsdel helt i händerna på 20-30 personer, om skjutningar och mord. Ordningsvakten David berättade om hur han misshandlades svårt av ett tiotal maskerade män för några år sedan. Vid affärerna på torget finns nu bara övervakningskameror som trygghet. Ordningspolisen Mikael sade att gänget övervakade hans patrull med drönare (!), att han ofta såg narkotikaförsäljning äga rum men utan att kunna ingripa. ”Då hade vi behövt vara alla poliser i hela distriktet”.

De kriminella i Bergsjön har ställt en skinnsoffa i en skogsdunge där de sköter sina affärer. De rör sig på skotrar och i bilar med vapen synliga. Alla vet vad som gäller, vem som bestämmer. De hotar också Janne Josefsson när han kommer med sin mikrofon och sin kamera. Josefsson framhärdar och får till slut en kommentar. De kriminella anser att ”det är vi som står för tryggheten” i Bergsjön. Det är helt absurt.

Så långt har det inte gått i Uppsala ännu, men samma tendenser finns i Gränby och i Gottsunda/Valsätra. Uppsalapolisen vågar fortfarande stoppa bilar och gå in i lägenheter. Flera hundra har gripits och åtalats, inte sällan för ringa narkotikabrott. Så kan man störa verksamheten, hålla gängen stången och förhindra en ännu värre utveckling. Men man behöver hjälp.

Narkotikan har alltid varit roten till mycket ont. Förutom överdoser och misär sprider sig nu otrygghet och kriminalitet över landet. Det är uppenbart att polisen och tullen behöver resurser att jobba hårdare och mer inriktat mot just narkotika. Det är bråttom!