Det jublades på Socialdemokraternas och Moderaternas valvakor när SVT:s vallokalsundersökning (ValU) presenterades vid 20.00. Vilket kan tyckas märkligt då båda de stora partierna backat med fem procentenheter var. I fallet Socialdemokraterna handlar det nog om låga förväntningar, då man fruktat ett ännu större ras. I Moderaternas fall handlar det om att alliansen samlade ett något större stöd än de rödgröna partierna i ValU, 39,6 procent mot 39,4.

Som väntat blir riksdagsvalet en rysare. Det tredje blocket, Sverigedemokraterna, går som väntat kraftigt framåt, till 19,2 procent. SD:s resultat brukar dessutom underskattas i vallokalsundersökningar. Dessutom hänger Miljöpartiets riksdagsstatus på en skör tråd, med 4,2 procent. MP brukar tvärtom överskattas i liknande undersökningar.

Förutsatt att MP ändå kommer in skiljer det alltså 0,2 procentenheter mellan blocken. Om detta blir valresultatet kommer med alla sannolikhet Stefan Löfven att avgå och alliansen bilda en ny regering. Det passiva stödet från ett starkare SD kommer förstås att diskuteras ymnigt under de kommande veckorna. Men i princip är det ingenting som skiljer denna hypotetiska regering från alliansregeringen 2010-2014. Förutom SD:s storlek, vilket förstås inte är oväsentligt.

Men kvällen blir lång och om de rödgröna bara går framåt några tiondels procentenheter blir läget diametralt annorlunda. SD-stödet hamnar i blickpunkten, liksom sprickan i alliansen då M och KD har en annan syn på den relationen än C och L.

Förutom SD, V och C är Kristdemokraterna vinnaren i valU, med 7,4 procent. Den mest oväntade vinnaren då partiet i princip var uträknat från riksdagsplatsen i våras. I valrörelsen får vi lika mycket tid som de andra sju partierna och det tänker vi utnyttja, sade partiledaren Ebba Busch Thor då. Det måste man verkligen säga att hon har gjort.