Måndagen den 3 december röstar riksdagen om statsbudgeten för 2019. Det kan bli dramatiskt då Moderaterna ska lägga ett eget förslag som är ”anpassat till de övriga allianspartiernas politik”, gissningsvis med slopad värnskatt och/eller flygskatt samt någonting småföretagarvänligt för att attrahera Centern och Liberalerna. Dessutom har SD meddelat att de kommer att stödja M-budgeten när deras eget förslag har fallit.

Till skillnad från med statsministervalet i onsdag blir det upp till bevis för C och L. Här räcker det inte med att rösta nej till M-budgeten, med hänvisning till att den kräver SD-stöd för att gå igenom. De måste aktivt stödja en annan budget om M-förslaget ska falla. Även om de lägger ned sina röster vinner M-budgeten. Om C och L ska fortsätta hålla borta SD från inflytande blir det genom att stödja övergångsregeringens budgetförslag som presenterades i går.

Processen kompliceras av att alla partier kan lägga egna budgetförslag fram till 30 november. Det gäller också Socialdemokraterna som formellt inte står bakom torsdagens förslag (trots att det har en rödgrön prägel då det bygger på fjolårets budget). Frågan är dock vad S har att vinna på att provocera fram detta sidbyte redan nu av sina tilltänkta samarbetspartner C och L.

Det rimliga är att budgetprocessen följer regeringsbildningen. När det inte finns någon regering på plats borde övergångsförslaget få en chans att få majoritet. Oavsett vilken regering det blir får man vänta till april och vårbudgeten innan man kan lägga sina skarpa reformförslag. Den är tänkt som en ändringsbudget med smärre justeringar, men det begreppet lär komma att tänjas ut ordentligt nästa gång.

Självklart finns det nackdelar med att landet styrs av en övergångsbudget i sex månader. Kommunerna blir utan sitt extra tillskott vid årsskiftet och kan i en del fall tvingas till skattehöjningar. Polisen och försvaret är andra områden som nämnts, båda i stort behov av en upprustning som nu fördröjs. Den enda reformen i övergångsbudgeten är sänkt pensionärsskatt med upp till 350 kronor i månaden.

Men farorna med övergångsbudgeten överdrivs också en aning. Vissa ekonomer tror att den kan skynda på lågkonjunkturen, men det är snarare så att det strama budgetförslag som lades i går ger staten möjlighet till verkliga stimulanser sedan när de kommer bäst till pass. De sparade pengarna gör att överskottsmålet kommer att överträffas både 2019 och 2020.

Avsaknad av en regering kostar också, i form av uteblivna samtal och uppgörelser på en rad viktiga områden. Närmast ska Annie Lööf sondera möjligheterna. Fiendskapen bör läggas åt sidan i stället för att späs på av en ny budgetturbulens av 2014 års modell. Att rösta på övergångsbudgeten behöver inte vara att förkasta vare sig den egna politiken eller samsynen inom alliansen, det kan helt enkelt vara en konsekvens av det politiska läget.