I Annapolis, Maryland, USA, mördades i torsdags fem journalister på Capitol Gazette. Gärningsmannen var besatt av hat mot tidningen och massakern var noggrant planerad. Om det finns ideologiska motiv bakom dådet är ännu oklart.

Oavsett motiv anser många att president Donald Trump återkommande legitimerat attacker på journalister. Redan på valmöten piskade han upp hatstämning mot reportrarna i rummet. Han förnedrade en funktionshind­rad reporter. Supportrars t-shirtar hade texten ”Rope. Tree. Journalist.”. Trump kallar journalister ”folkets fiender” och chockerade på Twitter med en bild på ett tåg, med texten ”Trump”, som körde över en CNN-journalist.

Trump har försvarat altright-rörelsen, där högerextremister uppmuntrar till våld mot journalister. Enligt DN skickade en av dessa, samma vecka som attacken i Annapolis, ett meddelande med orden ”Jag kan inte vänta tills medborgargarden börjar skjuta ner journalister”. En republikan i kongressen har dömts för misshandel av en journalist.

Bilden förskräcker, oavsett formella kondoleanser och avståndstaganden från Vita huset efter torsdagens dåd.

En undersökning från Göteborgs universitet om hot mot svenska journalister visar att manliga högerextremister är överrepresenterade bland dem som hotar journalister. Uppenbarligen i koncentrat, dock. För när Totalförsvarets forskningsanstalt på uppdrag av Tidningsutgivarna gick igenom 6,5 miljoner kommentarer på Flashback, Avpixlat (numera Samhällsnytt) och nazistiska Nordfront visade sig endast tiotalet användare stå för 20–30 procent av hatet mot journalister. Mest utsatta är politiska journalister.

Att en enda hatare/hotare dock räcker visar Annapolis. Kanske tyckte sig mördaren ha samhällets stöd? De domar som på senare år fällt personer som hotat svenska journalister förefaller, i ljuset av dådet, desto viktigare. Den något större skara, som ”bara” sprider lögner och okunskap om seriö­sa me­diers arbete, bör fundera på vilket slags ande de släpper ut ur flaskan.