Rubrikerna om ”opioidkris i USA” har funnits i flera år. De har kanske varit lätta att slå ifrån sig, trots 50 000 döda per år och trots att ett nationellt nödläge utlystes i USA hösten 2017. ”Den värsta drogkrisen i världshistorien”, sade president Trump då. Han är ju som han är med sina överdrifter. Dessutom finns ett världshav emellan och USA ett ju helt annat klassamhälle. Minns hur till exempel crack grasserade på gatorna där borta.

Men OECD gick i fjol ut och proklamerade att det råder en opioidkris även i Sverige, Norge, Storbritannien och Irland. Och för någon vecka sedan publicerade tullen fjolårets beslag och slog fast att Sverige har en pågående ”opioidepidemi”. I fjol togs en miljon tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i beslag, vid ett tillslag i Helsingborg i förrgår ytterligare 180 000.

 

Kunskapsläget bland de flesta föräldrar är nog minst sagt skakigt. Kanske har man vaggats till ro av att ungdomarna dricker mindre på 2000-talet, utan att för den skull röka mer cannabis? De spelar väl i stället, tänker man. Visst har det funnits larm, om spice, GHB och mer nyligen fentanyl, i medier kallat ”dödsdrogen”. Men dessa droger har aldrig nått de breda lagren av ungdomarna, och efter ett tag har de minskat i omfattning.

Opioider är ett samlingsnamn för välkända narkotiska preparat som heroin och morfin (opiater) samt syntetiska former av dessa, exempelvis nämnda fentanyl och tramadol. Tramadol är ett smärtstillande läkemedel, inte lika starkt som fentanyl men mycket farligt i kombination med alkohol eller andra läkemedel. Effekten är ett rus men överdosering kan leda till krampanfall. Tramadol är starkt beroendeframkallande.

Enligt Can (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har cirka fem procent av niondeklassarna (2018) använt receptbelagda läkemedel utan läkares förskrivning. Att efterfrågan av Tramadol ökat så starkt beror på lättillgängligheten och priset, cirka 50 kronor per tablett. Över en tredjedel av de intagna på Maria öppenvårdsmottagning har under 2017-2019 har använt Tramadol i någon omfattning, enligt en undersökning.

 

Visst finns det en opioidkris i Sverige. Kriser i relationer mellan vuxna och tonåringar har alltid funnits, men ser annorlunda ut för varje epok. Dagens kris luktar varken fylla eller rök. Drogbruket 2020 skiljer sig också från det 2017. Det går fortare och fortare, det är svårt att hinna med och att känna igen tecknen på att allt inte står rätt till. Ändå måste man göra det, läsa på och ställa frågor. Det är faktiskt helt livsavgörande.