I Finspång är det nazister och högerextremister som hänger ”folkförrädare”. ”Finspångsmemet” började spridas sommaren 2017 som något slags skämt vid avgrundens rand. Det skapades av SD:s förra toppnamn i Stockholm, Chris Dulny, numera ordförande för organisationen Nordisk alternativhöger och, enligt tidningen Expo, öppen stödjare av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. ”Efter Finspångsrättegångarna avslutats”, skriver Nordisk alternativhöger, ”blev många lyktstolpar längst E18 och E20 vid infarterna till Göteborg och Stockholm åskådningsplatser för förbipasserande där de dömda hängdes upp för allmän beskådan”. Som i dystopin ”A handmaid’s tale”, alltså, där ständigt nya döda kroppar hänger längs stadens murar. NMR har tidigare satt upp klistermärken på lyktstolpar med texten ”reserverad för folkförrädare”. Sådana ska dömas i specialdomstolar och kunna straffas med döden, enligt NMR:s partiprogram.

Folkförrädare är sådana som jag, som inte ser problem med det som brukar kallas mångfald. Ordet spelar ju på ytliga skillnader, som döljer att människor mest är väldigt lika varandra.

I helgen blev Finspångsmemet aktuellt igen på Twitter. Ett mem är en bild som vissa invigda förstår och som ska ha ett element av humor. Ett mem som Nordisk alternativhöger sprider visar partistyrelsen för Feministiskt initiativ, med texten ”Vi ska till Finspång” (= hängas i lyktstolpar). Många politiker förekommer i memen, exempelvis statsminister Stefan Löfven (S), liksom ledarskribenter, som Uppsalabon Patrik Oksanen.

Det nya är att personer som vanligtvis inte brukar vilja associeras med nazister börjat dela dessa bilder på Twitter. Erik van de Heeg, skribent på sajten Ledarsidorna, är en. Ann Heberlein, kandidat för Moderaterna i höstens val, är krönikör på Ledarsidorna. När Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg (också föremål för ett mem) kritiserar Finspångsretoriken på Twitter svarar hon att han behöver ”mer humor” i sitt liv. Medborgerlig samling i Järfälla har också delat Finspångmem. ”Så flyter den mest vulgära formen av nazistpropapganda in i de sfärer där de nya ’invandringskritikerna’ håller till”, skriver Daniel Poohl i Expo.

Härom dagen åtalades sex medlemmar i brittiska motsvarigheten till NMR, National Action, för att ha förberett mord på en parlamentsledamot och en polis. I måndags greps tio högerextremister i Frankrike för att ha planerat terrordåd mot muslimer. I Falun står en NMR-aktivist utanför en bokhandel där Annie Lööf (C) signerar sin bok. På en fråga svarar han att hon ska hängas som landsförrädare. I ett av de ”roliga” Finspång-memen hänger just Lööf från en kranbil.

De som delar nazistiska mem bär ett enormt ansvar. Och det gör även den polismyndighet som gett NMR tillstånd till att torgföra sin politik under tre hela dagar i Visby 2018.