I en kolumn utmålas jag som lögnhals i rubriken och vid fem andra tillfällen i texten. Skribenten skriver ironiskt nog ”att smäda sina meningsmotståndare är skolboksexempel på härskartekniker” i samma text hans enda syfte är just det – att smäda mig.

Problemet med texten är många men det mest flagranta är att inlägget på min stora blogg uvell.se inte innehåller någon lögn. Däremot avslöjar skribenten den sortens slapphet som tyvärr präglar stora delen av mediekåren idag – han har inte orkat läsa innantill.

Jag noterade att en stor amerikansk talarförmedling, AAE som funnits i 17 år och med kunder som Google, på sin sida förmedlade Greta Thunberg för 20 000 dollar. Sidan hade legat uppe sedan april. Jag påtalade detta faktum på bloggen, med rubriken ”Ideellt Thunberg?”.

Tack vare mitt inlägg blev det för Thunbergs PR-byrå Iles PR känt att annonsen låg uppe och de såg samma dag till att den togs ner.

Skribenten har heller inte orkat läsa sig till att AAE inte är en talarförmedling med kontrakt utan är som Ticnet för talare – de köper in kontrakterade talare till sina kunder. De har inga talare själva. En mellanhand.

För att ”bevisa” att han har rätt använder han dessutom lösryckta citat ur en helt annan konversation. Jag svarade på frågan varför jag inte ringt Thunberg innan jag publicerade som journalister ska, att jag inte är journalist utan opinionsbildare. Men har man inga argument fulciterar man.

Slutligen likställer skribenten felaktigt att jobba ideellt med att engagera sig för att det är rätt. Jag vet inte varför skribenten i fråga skriver för UNT men jag utgår från att hen får betalt. Och samtidigt skriver för att det är rätt. Det är inte ömsesidigt uteslutande.

Man kan begära mer av en seriös tidning som UNT än att de släpper igenom uselt underbyggda ”artiklar” som enbart består i rena personangrepp och snarare kan likställas med den sortens smörja vänstern häver ur sig på Twitter.

Rebecca Weidmo Uvell
Samhällsdebattör

Svar från ledarsidan
Texten finns som sagt öppet att läsa på Uvells blogg. Det går inte att ta miste om saken. Budskapet är att Greta Thunberg säljer dyra föreläsningar hon kommer kunna "köpa en större Tesla" för. Trots att det inte finns något som pekar på att Greta Thunberg säljer dessa föreläsningar, och trots att företrädare för sajten medger att man lägger ut annonser på talare som inte har samtyckt till att varken föreläsa eller till att ligga ute på sajten. Och trots att Greta Thunberg själv har förnekat att hon har något med annonsen att göra. Det finns helt enkelt ingen grund för att påstå att Greta Thunberg säljer hutlöst dyra föreläsningar som hon kan köpa sig en Tesla för. Uvell anklagar mig för att smäda henne. Jag undrar vad hon själv anser sig göra mot Greta Thunberg.

Pontus Almquist
vik ledarskribent