Men Donald Trumps sätt att behandla medlemmarna i sin egen regering är ändå anmärkningsvärt. När det passar kritiserar han ministrarna offentligt, som om samarbete och förutsägbarhet inte var något att stå efter. Nu har utrikesminister Rex Tillerson fått sparken – på Twitter – sedan Trump i månader antytt att ett sådant beslut var att vänta. Hur någon, minister eller ej, ska kunna arbeta under sådana förutsättningar är inte lätt att förstå. Tillerson ersätts omgående av CIA-chefen Mike Pompeo. Hur länge han får sitta kvar får vi se.

Tillerson anses ha argumenterat för försiktighet inför Trumps möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Det är inte osannolikt att detta bidragit till beslutet att sparka honom just nu. En slutsats blir då att Trump inte tycker att han behöver något stöd av en utrikesminister för att kunna förbereda och genomföra detta milt uttryckt riskabla möte. Han sköter allt själv.

USA har en roll i världen som inget annat land kan ta över. Men att detta också ställer krav på hur USA:s politiska ledning fungerar tycks inte bekymra Donald Trump.

Håkan Holmberg