Bakom kronprinsen finns USA:s president Donald Trump. Trump vill inte ta till sig de analyser från CIA som uppges visa att kronprinsen beordrat mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul. Trump själv hänvisar till risken för att en skärpt hållning mot saudierna skulle leda till att arbetstillfällen i USA kan gå förlorade. Men denna ursäkt döljer samtidigt en annan.

Inbördeskriget i Jemen har pågått sedan den arabiska våren 2011 men har de senaste åren alltmer blivit en konflikt genom ombud – mellan just Saudiarabien och landets viktigaste rival i Mellanöstern, alltså Iran. I Trumps sätt att tänka om konflikterna i regionen spelar Saudiarabien en helt avgörande roll. Saudierna är motvikten till den avskydda religiösa diktaturen i Iran – utan hänsyn till att förtrycket i Saudiarabien är i samma klass som det iranska, och av liknande orsaker.

Saudiarabien är också i Trumps värld nyckeln till en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna. Israel och Saudiarabien har sammanfallande motiv till att motsätta sig Irans växande inflytande i Mellanöstern. Med en de facto-allians riktad mot Iran så skulle också Israel-Palestinakonflikten komma i ett annat läge. Tror Donald Trump.

Det är helt klart att det är en del av Irans långsiktiga strategi att genom ombud av olika slag försöka skaffa sig inflytande i så många länder som möjligt i sitt närområde. Därför har regimen i Teheran backat upp de shiitiska så kallade Huthi-rebellerna i Jemen, som utmanar den internationellt erkända regeringen i Sanaa. Denna regering har i sin tur fått stöd av en sunnikoalition ledd av Saudiarabien som intervenerade, bland annat med omfattande flygbombningar, 2015.

Under denna konflikt finns en annan, mellan landets två delar som fram till 1990 var varsin stat. Sydjemen var tidigare ett brittiskt protektorat som vid självständigheten proklamerades som en socialistisk folkrepublik. Nordjemen var ett självständigt kungadöme som efter en kupp 1962 förvandlades till republik. Också Arabemiraten har intressen i landet och al-Qaida har försökt upprätta ett basområde.

Kriget framstår i dag som helt meningslöst. Men huvudansvaret för katastrofen faller sedan 2015 tungt på Saudiarabien. Befolkningen har drabbats av den svåraste humanitära katastrofen i dagens värld. 85 000 barn anses ha dött och hälften av landets 27 miljoner invånare hotas av akut svält. I dagarna attackeras storstaden al-Hudaydah och det viktiga sjukhus som drivs av Läkare utan gränser.

Detta vansinne måste få ett slut och FN hoppas att svensk diplomati kan bidra till en politisk lösning. Men kronprins Mohammad bin-Salman kan mycket väl blockera processen.

Håkan Holmberg