I tisdags inleddes riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump. För första gången på över 20 år (Bill Clinton) och för andra gången på över 150 år (Andrew Johnson) står en amerikansk president anklagad för brott mot konstitutionen. Trump anklagas i första hand för att försökt förmå Ukraina att inleda en utredning med koppling till den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden - i andra hand för att ha hindrat vittnen att komma till förhören och därmed förhindrat kongressens arbete.

Clinton friades 1999 för anklagelsen om mened i samband med Monica Lewinsky-affären, med hjälp av tio republikanska senatorer. Trump kommer inte att behöva motsvarande hjälp från demokrater, då republikanerna har majoritet i senaten. Dessutom krävs kvalificerad majoritet, 67 procent, för att avsätta presidenten. Det tas för givet att även Trump kommer att frias till slut, men det betyder inte att han går oskadad ur processen.

Demokraterna har velat åtala Trump sedan han tillträdde. Bland annat för att han använt presidentskapet för att gynna sina egna affärer, och för ett flertal punkter i härvan med Ryssland och inblandningen i valet 2016. Efter mellanårsvalet 2018 fick representanthuset demokratisk majoritet vilket gjorde att man kunde skrida till verket. Nu har man kommit halvvägs.

 

Clinton ljög och försökte komma undan. Om Trump skulle stå till svars för sina lögner kunde man utan problem avsätta resten av mandatperioden för processen, då han har lögnen som politisk metod. Små och till synes meningslösa lögner avleder uppmärksamheten från de större och grövre. Tillsammans avleder lögnerna uppmärksamheten från politiken och hindrar att presidenten ställs till svars.

”Första snön i år”, löd en tweet från Vita huset 13 januari. Uppmärksamheten blev stor på grund av att det var 12 grader varmt i Washington, dessutom hade det snöat en vecka tidigare. En på många sätt typisk presidenttweet som höll medierna sysselsatta under en dag. Enligt Washington Post har presidenten sedan han installerades kommit med 15 000 falska eller missledande uttalanden.

 

Lögnerna påverkar också utrikes relationer. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick, innan de talade om Biden och indraget militärt stöd, höra att Trump lärt sig mycket om hans land genom den ukrainska vinnaren i hans tävling Miss Universe, en tävling Ukraina aldrig vunnit. Att de små lögnerna stör och förvirrar fick även Sverige erfara 2017, i talet där ”last night in Sweden” nämndes.

Svenskarna var upptagna med det faktum att inget särskilt hänt under gårdagskvällen, medan Trumps egna supportrar hörde fortsättningen om Sverige, att ”de tog emot många och de har stora problem”. Något hände säkert i Sverige även i går, tänkte anhängarna på plats. Och dessa mer eller mindre hängivna anhängare, cirka 35-40 procent av befolkningen, är allt som Donald Trump bryr sig om. De som ska få honom återvald i november.

 

Riksrättsprocessen handlar i grund och botten om en enda sak – att presidenten sätter sitt eget bästa före landets. Efter tre år har alla blivit vana, men den hängivna riksrättsåklagaren Adam Schiff gör sitt bästa för att påminna alla om det oerhörda i detta. En amerikansk president som inte är patriot! Vad skulle en Reagan eller en Bush ha sagt? Eller vem som helst av de andra 44 presidenterna?

De traditionella, moderata, äppelpajsätande republikanerna måste få nog till slut, om det ska bli maktskifte om ett år. Problemet för Adam Schiff är inte om presidenten är skyldig eller inte. Problemet är om inte tillräckligt många bryr sig om egoismen och lögnerna.