Uppsalas moderata kommunalråd  Cecilia Forss hävdar, som framgår av 24.unt i går, inte längre att hon och kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M) personligen ska avgöra vilka debattartiklar som andra moderater, oavsett var de bor, får publicera i Upsala Nya Tidning. Men kravet på politisk granskning kvarstår.

Forss skrev ett mail till Björn Schaerström, moderat ledamot av kommunfullmäktige i Vallentuna och undertecknade som kommunalråd i Uppsala. I en passage insinuerade hon dessutom att UNT infört en artikel av Schaerström för att skada Moderaterna och gynna S, V och SD. Varför tror hon i så fall att en debattartikel av henne själv infördes i lördags?

Debattartiklar publiceras för att de innehåller synpunkter som läsarna kan tänkas vilja ta del av. Det gäller både sådana som följer en viss partilinje och sådana som inte gör det. Däremot avvisas alltid artiklar som innehåller rasism, grova personangrepp och liknande.

I en annan passage hävdade Forss att ”uppsalamoderaterna ... har mandatet att föra debatten i Uppsala” och ondgjorde sig över att tidningen två gånger infört artiklar av Schaerström som inte motsvarat den officiella M-politiken. Tydligen förutsätter också hon att tidningen ska spela med i partiets ordning för godkännande av debattartiklar: ”Vi kräver att alla artiklar som ska publiceras lokalt ska passera vår fullmäktigegrupp”, säger hon i tisdagens UNT och från den uppfattningen har hon inte retirerat. Ton och formuleringar är sådana att de för tankarna till länder där tidningar betraktas som redskap för politiska makthavare och där avvikande röster inte tillåts komma fram.

Vi vill därför med skärpa framhålla följande: Det enda mandat som gäller för UNT är det som finns i tidningens bolagsordning och i våra kontrakt som chefredaktörer. UNT:s uppgift är att på nyhetsplats, likaväl som på ledar-, debatt- och insändarplats införa material som vi anser är relevant och intressant för läsarna. Syftet med debatt är att olika åsikter ska brytas mot varandra, inte att godkända partiföreträdare ska redovisa lokalt godkända ståndpunkter.

Var och en, moderater lika väl som andra, oavsett var de bor i landet, som vill skicka in debattinlägg eller insändare till UNT ska veta att vi aldrig kommer att fråga om dessa är godkända av någon företrädare för kommunledningen i Uppsala eller för Moderata Samlingspartiet. Var och en som skriver ett intressant inlägg kommer att få det bedömt på samma villkor som andra.

Debattregler förekommer inom alla partier. Vanligen brukar dock den som inte delar partilinjen få svar i sak i form av en replik. Cecilia Forss försöker i stället skrämma en annan debattör till tystnad och uttrycker sig som om hennes parti kunde avgöra villkoren för den politiska debatten i UNT.

Håkan Holmberg

politisk chefredaktör

Lars Nilsson

chefredaktör och ansvarig utgivar