Under onsdagen kallade påven sina biskopar till ett stormöte i februari där sexuella övergrepp i kyrkan ska diskuteras. Uttalandet gjorde han nästan på dagen en månad efter att en av den senaste tidens största skandaler uppdagades i Pennsylvania. 301 präster ska ha begått övergrepp på över 1000 barn. En man berättar att det han utsattes för som barn har fått honom att avstå från att skaffa egna barn. En kvinna kan inte höra ordet ”gud” utan att tänka på prästen som förgrep sig på henne. Hon, och många andra offer, fick höra att prästen var gud. Och vem kan säga emot någon allsmäktig.

Barbara Blaine trodde att hon själv var ond som fick prästen att synda när han förgrep sig på henne. När hon som vuxen läste om andra som utsatts, startade hon nätverket Snap för att organisera sin och andras kamp för rättvisa mot den katolska kyrkan.

I land efter land uppdagas skandaler, den ena värre än den andra. Boston Globes uppmärksammade artiklar om övergrepp i katolska kyrkan i Boston-området ledde till att de amerikanska biskoparna beställde granskningar över hur illa läget var. Mellan 1950 och 2002 bedömde man att 17 000 barn hade utsatts för sexuella övergrepp av 6000 präster. Siffrorna är svåra att smälta, och då ska man minnas att detta endast gäller USA.

När påve Franciskus blev vald trodde många på förändring. Han skulle bli en modern påve och ta tag i decennier av försummade problem. Han började starkt med att möta offer och visa kyrkans deltagande, men riktig förändring har låtit vänta på sig. Så sent som i år drog han världens blickar till den katolska kyrkan i Chile när han ifrågasatte vittnesmål om sexuella övergrepp. I en intervju föreslår den svenske kardinalen Anders Arborelius kloka åtgärder som kyrkan kan ta till för att angripa det enorma problemet, bland annat psykologisk granskning av blivande präster och stopp för den vänskapskorruption som förhindrar att förövare avslöjas. Men Vatikanen har haft årtionden på sig utan nämnvärda resultat. Den katolska kyrkan är en av världens mäktigaste institutioner, och internkulturen har historiskt varit upplagd för att skydda de sina snarare än att värna offer.

En man från Pennsylvania som vittnat om övergrepp får svara på frågan varför han tror att förändringen är så långsam. Katolska kyrkan har aldrig förändrat något själva menar han, när förändring sker är det alltid efter påtryckningar utifrån. Barbara Blaine och Boston Globe har lyckats med det som den katolska kyrkan inte längre kan bli betrodd med att själv ta hand om. De har inte bara fört upp ämnet i ljuset, utan också sett till att välbehövliga utredningar gjorts.

När biskoparna samlas i februari är världens tålamod sedan länge uttömt. Ingen annan organisation skulle få fortsätta med sin verksamhet om de inte kunde garantera barns säkerhet. Att bekämpa sexuella övergrepp borde stå högst upp på påvens dagordning varje dag.