Ett steg mot en ny regering togs på fredagen då ledningen för Centern meddelade att man kommit överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna om en politik för den kommande mandatperioden. Alla fyra partierna ska säga ja först, såväl C (lördag) som L (söndag) har sina partiråd under helgen, men en del tyder nu på Stefan Löfven kan väljas till statsminister på onsdag.

”Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation”, sade Annie Lööf och underströk att man kört alla andra regeringsalternativ i botten. I de hårda förhandlingarna med S har 73 punkter utkristalliserats, i det närmaste ett helt valmanifest, och det ska genomföras ”budgetår för budgetår”, men med ambitionen att hålla under hela mandatperioden.

Lööf kommer inte att sitta i den nya regeringen Löfven utan kommer att fortsätta vara ett ”liberalt oppositionsparti”, liksom Liberalerna om de accepterar uppgörelsen. Det blir en fortsatt S/MP- regering med, enligt Lööf, en helt ny liberal politik och helt utan inflytande från Vänsterpartiet.

När centerledaren på fredagen tog initiativet i regeringsfrågan framhöll hon naturligtvis centervinsterna i förhandlingarna. Några är också mycket konkreta och sådana som också stöds av Liberalerna. Det gäller slopad värnskatt från nästa år, att färre ska betala statlig skatt, ett förstärkt ingångsavdrag samt ytterligare skattesänkningar på arbete och företagande som växlas mot höjda miljöskatter. Lööf hävdar också att Reepaluutredningen ”begravs” i och med överenskommelsen, att valfriheten i offentlig sektorn i stället ökas.

Centern får också igenom att familjeåterförening återinförs i migrationspolitiken, samtidigt som de övriga tillfälliga lagarna om gränskontroll och tillfälliga uppehållstillstånd förlängs. I övrigt kan nämnas fri hyressättning på nybyggda bostäder, ett utvidgat rutavdrag samt en mer flexibel arbetsmarknad.

Socialdemokraterna får alltså regeringsmakten och Miljöpartiet får behålla flygskatten (samt lättnaderna i migrationspolitiken). Det är ingen liten sak för S att få sitta kvar i Rosenbad, att få ha kvar sina trogna myndighetschefer och kontrollera utredningsväsendet. Risken för att man ska kunna förhala besluten i överenskommelsen genom att tillsätta utredningar är dock liten, enligt Lööf, då löftena är konkreta och tidsplanen i många fall fastlagd.

Det verkar faktiskt som om S har gjort stora eftergifter den här gången. Det betyder förstås stark kritik från LO och kanske kommer inte regeringsmakten att smaka lika sött som tidigare. Vad ingen riktigt tycks ha räknat med är Vänsterpartiets roll i den kommande omröstningen. Jonas Sjöstedt har redan i höstas öppnat för att säga nej till Löfven om han inte lyssnar på V. Här finns ett knippe förslag som han verkligen avskyr och kanske får talmannen ta nya tag en sista gång efter onsdagen.